Tappat intresse

Ibland får jag för mig att jag har börjat tappa intresset för politik. Det har jag naturligtvis inte, men det tycks mig som om jag nuförtiden har blivit mer intresserad av det som händer utomlands än det som händer nationellt, regionalt och helt nära i kommunen. Jag har funderat på varför det har kunnat bli så och kommit fram till att det nog till en ganska stor del handlar om att medierna inte längre är så aktiva att bevaka politiken.

När jag var anställd och hade som jobb att noga följa med i vad som hände på alla plan tycker jag inte det var några som helst problem. Så gott som dagligen fanns det lokala eller regionala ämnen att ta upp. Så var definitivt fallet på det nationella planet. Och naturligtvis på det internationella planet. Det var lätt då. Jag hade hela tiden möjlighet att följa med i nyhetsfloden. Jag hade massor av kontakter och jag snackade ofta med politiker och tjänstemän i olika befattningar.

I dag tycker jag inte att medierna – i alla fall Norran – har särskilt god bevakning av kommunen och vad som händer i styrelser och nämnder. Landstingsbevakningen saknas nästan helt enligt mitt förmenande. På riksplanet får jag numera förlita mig på etermedierna och Dagens Nyheter. Den senare har blivit bättre med åren och är klart läsvärd då den ger mycket information. Men inte alls i den omfattning som jag önskar när det gäller vad som händer i riksdag och regering och på de statliga myndigheterna.

Kanske är det därför som jag upplever att jag lite tappat intresset för politik. Jag är inte lika insatt som jag var tidigare. Och det är ju högst förståeligt. Varför skulle jag för övrigt ”brinna” för samhällsfrågor nu på samma sätt som jag gjort tidigare? Det är ju nu snart tio år sedan jag tog trapporna ner från redaktionen till Norrans ytterdörr för att sedan aldrig komma tillbaka dit. Det finns ju annat att göra och att ägna sitt intresse åt.

Jo, så är det. Men ränderna sitter i eftersom jag under flera decennier präglats av mitt arbete och det inte har funnits tid för särskilt många andra saker eller intressen. Förhoppningsvis har jag börjat komma ifatt mig själv genom att ändå försöka hitta på andra saker att göra än att ständigt lyssna på nyheter och scanna den del av nyhetsfloden som står mig till buds.

Om vi så ska ta en sväng till USA igen. Äntligen börjar en del republikaner på att offentligt kritisera sin president. Donald Trumps beslut att dra tillbaka trupper från Syrien och därmed lämna sina allierade ensamma mot den turkiska armén blev droppen för en del prominenta republikaner.

Jag hoppas förstås att det ska bli början till att än fler republikaner vågar kritisera sin knäppa president och att det så småningom kan få genomslag i den process som ska leda till att ställa Trump inför riksrätt. Om tillräckligt många republikaner tycker att det får vara nog med tokigheter från Trump så är hans saga all.

Det står nu också klart att han har stoppat landets EU.ambassadör Gordon Sondland från att ställa upp och lämna uppgifter till utredarna  i representanthusets riksrättsgranskning. Sondland har uppenbarligen förstahandsinformation om vad som sades när Trump försökte få Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och hans son Hunter för korruption. Trump höll ju inne med militärt ekonomiskt bistånd till Ukraina som påtryckning mot Zelenskyj.

Trump kommenterade detta själv i en tweet där han kallar utredarna i representanthuset för en kängurudomstol: ”Jag skulle gärna skicka ambassadör Sondland, en riktigt bra man och amerikan, att vittna, men tyvärr skulle han i så fall vittna framför en kängurudomstol där republikaners rättigheter tagits ifrån dem och där riktiga fakta inte kommer nå allmänheten”.

Än en gång. USA:s president är inte vid sina fulla vätskor och han är till skada för hela landet och är en uppenbar risk för hela världen.

Så tycker i alla fall jag. Som också tycker att min dag har varit bra. Jag har fått en del gjort och jag har skrivit en hel del. Då är jag nöjd.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.