Banta gärna riksdagen

I afton kan jag notera bland mycket annat att det italienska parlamentet ska bantas med inte mindre än 345 platser. En bedövande majoritet där alla partier deltagit har röstat för denna bantning. När reformen väl träder i kraft, vilket sker i slutet av nästa år om inget nyval kommer emellan, så kommer parlamentet att bestå av 400 platser i underhuset och 200 platser i senaten.

En viktig anledning till den här reformen är den italienska ekonomin. Och förstås att parlamentet är överbefolkat. Det antas att den här minskningen av parlamentariker kommer att spara – hör och häpna – tre miljoner kronor om dagen! De pengarna kan onekligen användas vettigare, kan man tycka.

Länge, länge har jag i olika sammanhang pläderat för att den svenska riksdagen bör kunna bantas med 100 platser. I dag finns där 349 platser och jag tycker att det mycket väl skulle kunna räcka med 249. Jag tror att det skulle öka intresset för politik och för politikerna. I dag tror jag att det är väldigt få i den breda allmänheten som kan ange namnen på de politiker som representerar sin valkrets. Hur många har exempelvis kläm på vilka riksdagsledamöterna från Västerbotten är? Och hur många de är?

Jag var tvungen att gå in på riksdagens hemsida för att kolla. Jag vet att det är nio ledamöter som representerar Västerbotten. Och bara några enstaka kände jag till. Men här är de i alla fall i bokstavsordning (för upplysnings skull): Jonas Andersson (SD), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Isak From (S), Åsa Karlsson (S), Helena Lindahl (C), Helén Pettersson (S), Edward Riedl (M), Jonas Sjöstedt (V) och Björn Wiechel (S).

Än så länge har det bara gått ett år sedan valet, men det blir intressant senare att se hur pass aktiva våra ledamöter har varit i form av skrivna motioner, ställda frågor och anföranden. Jag har nämligen en bestämd känsla av att väldigt många av de 349 ledamöterna inte är särskilt aktiva, i alla fall på ett sätt som är synligt för väljarna,under de fyra år som mandatperioden utgör.

Aktiviteten kan ju om inte annat vara intressant i förhållande till det arvode som riksdagsledamöterna uppbär. Just i dag har nämligen Riksdagens arvodesnämnd beslutat att höja arvodena från 1 november med 1.500 kronor i månaden till 68.400 kronor i månaden. Höjningen görs, säger arvodesnämnden i särskilt beaktande av ”de löneförändringar under 2019 som ägt rum på arbetsmarknaden”.

Kanske skulle man satsa på att försöka bli riksdagsledamot 2022. Det är ju inte särskilt många av de 349 ledamöterna som är pensionärer. Så bara av den anledningen skulle man ju onekligen platsa. Kan Donald Trump, som är 73 bast (Joe Biden fyller 78 nästa månad, Bernie Sanders är 78 och Elisabeth Warren 70), satsa på att vinna presidentvalet nästa år så borde ju jag och andra kunna satsa på riksdagen. Det är ju nästan bara här i landet som vi är så rent fientligt inställda till äldre personer och deras kvalifikationer. I väldigt många andra länder räknas en lite högre ålder som en tillgång eftersom många år ofta också innebär många och breda erfarenheter.

Detta om detta. Och nu blir det inte mer i dag. Min dag har varit mycket bra och i det fina vädret traskade jag iväg på en promenad till dess att jag fick så ont att jag i ett betydligt lugnare tempo kunde linka hem.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.