Syrien och Polen

Det finns en uppenbar risk för att situationen i nordöstra Syrien spetsar till sig. Turkiet har ju invaderat området i akt och mening att skapa ett tre mil brett område längs hela gränsen för att skicka dit syriska flyktingar som nu är i Turkiet. Men ett bärande argument för president Erdogan är att göra slut på kurderna som behärskar området. Mellan 100.000 och 200.000 civila sägs vara på flykt bort från turkarna. Från lägren med IS-fångar, som kurderna upprättat och bevakat, sägs många ha flytt i det kaos som uppstått.

I valet mellan att förgöras av turkarna eller komma överens med den syriska militären har kurderna valt det senare. Så nu är syriska regeringsstyrkor på väg mot norr för att konfrontera turkarna. Om syrierna attackerar turkarna kommer de senare att förlita sig på Ryssland och dess stöd, så Nato-land det är. Men Ryssland är intimt förknippat och involverat med Syrien och dess krig. Knappast att Ryssland kan delta på båda sidor samtidigt. Ryssland är säkerligen inte heller särskilt pigg på att försöka ena parterna.

Ett bra steg tog i alla fall EU i dag när det fördömde den turkiska inmarschen i Syrien. Än bättre vore om de EU-länder som exporterar krigsmateriel till Turkiet omedelbart kan upphöra med det. Detta som en konsekvens av den kritik som riktas mot Turkiet.

Det är bara att hålla andan och avvakta utvecklingen i regionen. Ingen kan förutsäga vad som kommer att ske under de närmaste timmarna, dygnen eller veckorna. Situationen är dock väldigt allvarlig.

Nu är nästan alla röster räknade i det polska valet. Uppenbarligen blev resultatet sådant att nationalistpartiet PIS, Lag och rättvisa, vann en majoritet i underhuset. Dock ser det ut som om oppositionen tar hem majoriteten i parlamentets överhus, senaten. Må det bli så eftersom den då kan förhindra och försvåra fortsatta förslag och beslut som inskränker yttrandefrihet och som eroderar Polen som rättsstat.

Den styrande och starke mannen i polsk politik är Jaroslaw Kaczynski. Han målsättning med politiken är att förvandla Polen till en stat som liknar Ungern, som har kommit mycket längre med att demontera demokratiska institutioner och mycket längre på vägen mot diktatur.

Det exakta och slutliga resultatet av valet i Polen är inte klart i skrivande stund. Men bara bråkdelar av en procent återstår att räkna. Som vanligt är det bara att avvakta och se vad som händer. Förhoppningsvis kommer emellertid oppositionen att gå stärkt ur detta val. Det skulle kunna innebära att PIS inte hinner förstöra den demokratiska grunden helt och hållet. Under de senaste fyra åren har PIS tyvärr lyckats med att slå ordentligt sprickor i den, utan att bry sig nämnvärt om den kritik som riktats mot landet från exempelvis EU.

I dag tog jag mig en sväng upp till Luleå. Lugn och stilla körning dit och tillbaka. Ett snabbt besök hos en yngre bekant, gott snack och klappande på hans kurrande katt gjorde gott. Så slutsatsen måste bli att dagen har varit bra. Och på träningen i morse körde jag lite hårdare och mer intensivt än tidigare. Det får ju bli så när jag kommer till Friskvårdskompaniet lite sent och ändå vill ha god tid på mig att prata med bästa vännen.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.