Låt FK ta över

Vi har börjat uppleva en avmattning i den långa högkonjunkturen. Ja, än är det väl inte så många som på det privata planet har känt av nedgången. Det är ju fortfarande tillväxt i samhället om än på en lägre nivå än tidigare. Men neråt går det och det finns numera en hel del förståsigpåare som tror att vi kommer att gå in i en lågkonjunktur.

För en tid sedan skrevs och rapporterades det om att arbetslösheten börjat stiga. Det sker snabbare än vad i alla fall regeringen har räknat med. Så det finns mycket som talar för att den krisande Arbetsförmedlingen kommer att få mer att göra. Det låter inte särskilt lovande för de personer som antingen förlorar sina anställningar eller får det än svårare att hitta något påhugg.

Arbetsförmedlingen har aviserat väldigt stora neddragningar av personal och en hel del har redan slutat. 132 kontor runt om i landet har lagts ner eller ska läggas ned. Allt enligt den kraftigt beskurna anslagen till Arbetsförmedlingen i den M/KD-budget som antogs av riksdagen förra året. Men också i avvaktan på att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden. Den ska ju privatiseras enligt vad regeringen kommit överens med Liberalerna och Centern om i den så kallade januariöverenskommelsen. Det är Centern som drivit den frågan.

Det är inte svårt att föreställa sig att det kommer att gå åt skogen. Nu har Arbetsförmedlingen har själva utrett vad som kan komma att hända. Det är inte någon överraskning att rapporten pekar på en lång rad risker. Erfarenheter från andra länder som privatiserat arbetsförmedlingen säger att det är en komplex process som tar lång tid och som kräver långtgående kontrollfunktioner. Det finns inte heller – i alla fall än så långe – någon modell för hur de framtida fristående aktörerna ska ersättas eller hur kontrollen ska kunna utformas.

Vi behöver inte gå tillbaka särskilt långt i tiden för att påminna oss om hur det var när Arbetsförmedlingen upphandlade så kallade coacher som skulle hjälpa arbetssökande in på arbetsmarknaden. Visst fanns det sådana som lyckades bra, men i stort sett var försöket misslyckat och lades snart ner efter att några miljarder kronor hade spenderats.

Nu står vi inför ett nytt gigantiskt experiment och – gissningsvis – ett stort fiasko. I den nedåtgående eller i varje fall avtagande konjunkturen med ökad arbetslöshet som följd ska denna grundläggande omdaning av verksamheten göras. Den ska vara i full sving 2021. Jo, jo – regeringen och samarbetspartierna kan lugnt räkna med att denna totala omstöpning av ännu en välfärdsplattform kommer att väcka ramaskri och protester. För det är inte de anställda på nuvarande Arbetsförmedlingen som drabbas i första hand. Naturligtvis är det enskilda människor som du och jag som får ta smällen när kaoset börjar bryta ut nästa år.

Visserligen kan jag som optimist hoppas på att allt går bra, men i dagsläget är det faktiskt inte någonting som pekar på det. Tvärtom.

Det är kanske lite förmätet av mig, men jag har faktiskt ett förslag till hur det skulle kunna fungera. Utgångspunkten tar jag från det jag skrev om i går – Försäkringskassan och dess konsekventa hantering som innebär att den knuffar de som varit sjukskrivna i 180 dagar över det ekonomiska stupet.

Ser man på Försäkringskassans personal så går det inte att undvika att uttrycka en beundran för handläggarna. De är strikt lojala mot myndighetens ledning och de har en fantastisk förmåga – förutom att läsa och tolka paragrafer – att se möjligheter till arbetstillfällen för även totalt hopplösa fall. Även döende personer bedöms ju vara friska nog för att ta ett jobb.

Enligt den nya ordningen ska Försäkringskassan vara en samarbetspartner till Arbetsförmedlingen, fristående aktörer och kommuner när det gäller att hitta jobb till arbetslösa personer. Men varför bara en samarbetspartner? Låt Försäkringskassans handläggare även peka på de jobb som är tillgängliga. Redan nu hänvisas ju folk till dessa jobb som tydligen bara handläggarna har kännedom om. Det vore ju praktiskt, tycker jag, om handläggarna i samma stund som de nekar sjukpenning också direkt hänvisa personerna till de jobb som finns för just dem.

I dag är det ju så att Arbetsförmedlingen bara förtvivlat skakar på huvudet åt de bedömningar som Försäkringskassan gör. Det finns inte en chans att många av de som nekas fortsatt sjukskrivning ska kunna ha ett jobb. Måhända är det denna uppgivna attityd hos Arbetsförmedlingen som resulterat i att den nu ska avvecklas? Vad vet jag?

Så om det ändå ska gå åt skogen låt Försäkringskassan fixa det. Den är ju numera ledande expert på att rasera ett välfärdssystem. Gissningsvis håller regeringen och dess samarbetspartier med. Liksom Moderaterna och Kristdemokraterna som ju med Sverigedemokraternas stöd kraftig bantade anslagen till arbetsförmedlingen och därmed slog in en ordentlig spik i dess likkista.

Tilläggas bör förstås att detta avslutande förslag verkligen inte är seriöst menat.

Min dag har varit bra. Träningen i morse var som vanligt uppiggande och då i synnerhet det traditionella samtalet med goda vännerna. Den sociala samvaron är ju väl så viktig för hälsan som lite jobb i maskinerna på Friskvårdskompaniet.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Låt FK ta över

  1. Tonymalmqvist skriver:

    Ja, det är riktigt kusligt det hela.

Kommentarsfältet är stängt.