Lite roligt tokigt

Jag ska inte vara långrandig så här på fredagskvällen. Dagen började med träning och sedvanligt snack efter densamma. Som alltid trevligt och givande. Sedan fortsatte dagen med allt det som ska göras på fredagarna för att det ska vara hyfsat hemma under helgen. Den här helgen kommer ju dottern också upp för att hälsa på. Alltid kul när vi ses.

Det var min dag. Och den har varit bra.

Dock passerade mina ögon så här mot kvällningen en nyhetsartikel på DN.se. Jag tyckte den var lite intressant av två skäl. Artikeln handlade om ett flygplan på väg mellan Östersund och Arlanda i eftermiddags. Strax innan landning märkte piloterna att planet träffades av blixten.

Landningen gick som vanligt bra och förmodligen var det bara piloterna som märkte – eller tyckte sig märka – att blixten träffat planet. Att så sker är inte något helt ovanligt och i regel händer ingenting. Ibland kan något eller några instrument slås ut. Men i övrigt ingenting.

Detta var ju lite intressant. Inte minst därför att det är en smula ovanligt att blixtar uppträder under vinterhalvåret, vilket vi de facto har inträtt i.

Mer ovanligt var ett ord som användes två gånger i DN-texten. Där står i ingressen ”…räddningstjänsten kallades till platsen för att undersöka farkosten.” Och på ett annat ställe i brödtexten ”Piloterna tyckte sig märka att blixten slog ned i farkosten innan de landade.”

Det jag hakar upp mig på är ordet ”farkost”. I synonymordboken finns att läsa att synonymer till farkost är ”båt, fartyg, skepp, skuta men även luftfarkost och rymdfarkost.”

Wikipedia skriver: ”En farkost är ett fordon för transport av varor och människor på land, på eller i vatten, i luften eller i rymden. Ordet används oftast om anordningar som inte är konventionella transportmedel – såsom rymdfarkoster, ballonger, isjakter och diverse andra specialkonstruktioner.”

Så nu undrar jag stillsamt vad det var för något som piloterna rattade. Ja, inte sjutton var det någon farkost. Så vitt jag känner till finns det inte några luftburna farkoster som går i reguljär trafik mellan Östersund och Arlanda. Jag kan garantera att det var ett vanligt SAS-plan.

Nu ska jag inte klanka ner på valet av ord. Gissningsvis använde reportern detta ord som ett alternativt ord i stället för att ständigt upprepa ordet ”plan” och ”planet”. Men lite tokigt blev det, tycker jag.

Lite roligt tokigt. Jag fick omedelbart när jag läste texten en definitiv känsla av att det var fel. Men sedan fick jag gå vidare för att undersöka den exakta betydelsen av farkost. Det kan ju ha varit jag som inte förstått betydelsen av ordet.

Nu vet jag och därmed är jag nöjd och kan göra bokslut över dagen.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lite roligt tokigt

  1. Kenneth Nordin skriver:

    Nu tror jag du tullat på whiskeyn. 😆😆😆😆
    Med vänlig hälsning, Kenneth Nordin.

    Hämta Outlook för iOS
    ________________________________

Kommentarsfältet är stängt.