Kina försöker påverka

Kina är en hård diktatur och en stormakt. Vanligtvis blundar de allra flesta för diktaturen och den järnkoll som den kinesiska staten har på sina medborgare. Jag tror att staten Kina har väldigt god koll också på mycket annat också. På folk, företag och personer i andra länder. Den skepsis som många känner för kinesiska företag som breder ut sig runt om i världen är högst förståelig. Det gäller även i Sverige.

Under den senaste tiden har den kinesiska ambassaden i Stockholm på ett påtagligt sätt försökt påverka hur vi här i Sverige ska agera. Den kinesiske ambassadören Gui Congyou har nu senast varnat för att det får ”konsekvenser” för Sverige om en svensk minister delar ut svenska PEN:s pris till människorättsaktivisten och förläggaren, svensk medborgare dessutom, Gui Minhai. Ambassadör Gui Congyou har även utlovat att porta den svenska kulturministern Amanda Lind från inresa till Kina. Om hon nu skulle vilja åka dit.

Alldeles självklart gav regeringen och Amanda Lind fullständigt sjutton i den kinesiska ambassadörens hot och varningar. Kina har inte ett skvatt att göra med vad som händer i Sverige. Här råder demokrati och Kina ska inte med sin diktatoriska president Xi JInping och det allområdande kommunistiska partiet för ett ögonblick tro att det går att skrämma eller hota Sverige till att dansa efter deras pipa.

Kina håller på med sådant här. Ibland sägs det att man örfilar upp små stater för att få dem att vika ner sig inför den makt som Kina skaffat sig genom sin ekonomi. Den ”svenska” bilen Volvo är ju sedan länge ägd av kinesiska företag. Nev – bilfabriken som uppstod i Saabs ruiner är ägd av kinesiska företag. Mycket annat i Sverige har gjort sig beroende av Kina. Väldigt många företag låter sina produkter tillverkas i Kina och en mycket stor del av växande näthandeln handlar om varor som tillverkas och skeppas från Kina.

De låga priserna på varor från Kina bländar konsumenterna och bländar så mycket att man inte vill se det egentliga priset: ett land med långt över en miljard människor som tvingas leva under diktaturens ok. Och under att ständigt bli övervakade.

Den svenske förläggaren Gui Minhai verkade i Hongkong. På semester i Thailand försvann han plötsligt. Kidnappad av kinesiska agenter. Långt senare framträdde han i kinesisk tv där han förklarade att han varit inblandad i en trafikolycka många år tidigare och nu tog sitt straff för det. Det är naturligtvis skitsnack och konstruerat. Gui Minhai kidnappades och fördes till Kina och till fängsligt förvar därför att han och hans företag gav ut böcker som den kommunistiska regimen inte tyckte om.

Må Sverige och svenskarna alltid stå upp för och inte fjäska för sådana totalitära diktaturer som Kina är. Att svenska företag straffas och att en och annan inte får turistvisum till Kina må vara hänt. Det kan vara eller bli ett högt pris att betala, men att lägga sig platt för en diktatur är ett oändligt mycket högre pris.

Lite grann harjag följt utfrågningen i den amerikanska kongressen av den tidigare USA-ambassadören Marie Yovanovitch när de offentliga förhören i den påbörjade riksrättsprocessen mot president Donald Trump fortsatte i dag. Det är sannerligen intressant. Och mitt under förhöret där Marie Yovanovitch bland annat vittnade om hur hon fick sparken av presidenten därför att hon var en bromskloss för den personliga agenda som presidenten följde, så twittrade president Trump nedlåtande om henne. Detta trots att hon under decennier har tjänstgjort internationellt utan en prick i sitt cv.

Jag har tidigare konstaterat och sagt att  president Trump inte är klok och att han är en fara för sitt eget land och för världen. Förhoppningsvis kommer inte bara fler amerikaner att inse det utan även fler republikanska senatorer och kongressledamöter. De senare riskerar ju att dras med i Trumps fall när opinionen mot honom vänder och för att rädda sina egna skinn är det nog bäst att snart nog ta avstånd från honom. Trump är en nyckfull narcissist med tydligt antidemokratiska drag, en lögnare och dessutom väldigt okunnig om det allra mesta. Han är rent av en katastrof till president av en dimension som ingen tidigare upplevt.

I dag genomförde Försäkringskassanupproret sin aktion i Stockholm. På Mynttorget. Den har inte fått särskilt stor (om ens någon) uppmärksamhet i medierna. I alla fall vad jag har sett. Enligt en av de främsta talespersonerna, Steve Sandström från Skellefteå, var det en produktiv dag. I alla fall i så motto att de som deltog i det som kallades ljusockupationen fick tala med många politiker. Bland annat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och politikerna i riksdagens socialförsäkringsutskott. Politikerna tycks börja förstå problematiken som Försäkringskassanupproret lyfter fram och de börjar nog också inse att gruppen inte kommer att ge upp förrän de som drabbats fått upprättelse och Försäkringskassan börjat tillämpa en annan policy som inte innebär att sjuka kastas över stupet efter 180 dagars sjukskrivning.

Kul att svenska fotbollslandslaget i kväll blev klart för EM nästa år genom att besegra Rumänien på bortaplan. Väldigt roligt att också Finland är klara för EM för första gången någonsin.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.