Elakt om dödshjälp

I dag körde en majoritet på Liberalernas landsmöte över partiledningen. Frågan gällde en motion som krävde att liberalerna ska arbeta för att tillsätta en parlamentarisk utredning om aktiv dödshjälp. Bakom motionen stod bland andra Barbro Westerholm.

Det är bra att Liberalerna nu tagit det här steget. Miljöpartiet har tidigare förklarat sig positiva till att en sådan utredning tillsätts. Nu återstår bara att övertyga de övriga partierna om nödvändigheten med en sådan utredning. Det har ju länge pratats om aktiv dödshjälp och om man inte är för en sådan så är man emot en sådan. Men ingen utredning har gjorts där alla partier finns med.

Nu ska jag vara riktigt elak. Kanske är det så att de övriga partierna nöjer sig med att Försäkringskassan redan bidrar till aktiv dödshjälp. Detta eftersom beslut från Försäkringskassan om att inte förlänga sjukskrivningen för svårt sjuka leder till att ungefär en människa i veckan tar sitt liv i sin förtvivlan över tillvaron. Många försöker också begå självmord.

Men så cyniska kan väl inte de andra partierna vara. Att låta en myndighet stå för den aktiva dödshjälpen genom att tvinga sjuka, svaga och desperata människor till den slutliga lösningen. Och detta utan några som helst parlamentariska utredningar om alla de extensiella frågor som ryms inom begreppet aktiv dödshjälp.

Bättre då att partierna snart nog förstår att direktiven till Försäkringskassan måste förändras. Och att de pengar som arbetsgivarna betalar in till sjukförsäkringen genom de sociala avgifterna för varje anställd (vilket är en del av varje förvärvsarbetande människas löneutrymme) faktiskt också används till det som heter och ska vara en försäkring.

Jag ser också att det motto som Liberalerna har haft under sitt lansmöte är ”Möjligheternas land”. Månne Liberalerna har fått sin inspiration från Skellefteå där vårt torg heter ”Möjligheternas torg”. Och där ingenting har hänt och ingenting händer…

Ja, det får väl bli allt för i dag. Varje dag kan jag ju inte skriva långt. Och ska man vara elak  så får man hålla sig kort. Då är man bara lite elak. Eller..?

Min dag har varit bra.

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.