Fotboll, USA och vildsvin

När det är fotboll på tv så blir det gärna lite sent att skriva något klokt. Ja, det blir inte lite sent, utan mycket sent. Hur som helst så var det en skojig match att titta på när Sverige i sista EM-kvalmatchen hemma på Friends arena mötte Färöarna. Det var många nya spelare i landslaget och de gjorde bra ifrån sig även om de hade svårt att komma igenom Färöarnas försvarslinjer. Nåväl, matchen var betydelselös eftersom Sverige redan i fredags blev klara för nästa års Europamästerskap. 3–0 till Sverige var dock en vinst och flera av de spelare som nu fick chansen att visa upp sig kommer med säkerhet att vara med i EM-truppen. Kul för dem.

Vad övrigt kan jag helt kort orda om? Jo, att USA:s utrikesminister Mike Popen i dag har aviserat en förändring i USA:s inställning till de israeliska bosättningarna på Västbanken. USA anser dem inte längre vara illegala i förhållande till internationell lag. Det är ett märkligt ställningstagande som bara visar att USA under president Donald Trump väsentligt har ändrat sin politik gentemot Israel. Och att den politiken nu är mer positiv och Israelvänlig än den har varit under flera decennier.

Beslutet kommer med all sannolikhet att orsaka mycket rabalder och bråk. Israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken har ansetts – och anses fortfarande av världssamfundet – vara illegala och i strid mot folkrätten sedan 1978. Men USA och Donald Trump dansar villigt och okritiskt till den israeliska premiärminister Benjamin Netanyahus pipa. Det är rent sorgligt, tycker jag.

Jag noterar så här i sen afton också att Naturvårdsverket vill begränsa tillväxten av vildsvinsstammen. Det är inte att undra på. Visserligen skjuts det lite drygt 110.000 vildsvin varje år, enligt den frivilliga rapporteringen som görs. Men det är inte tillräckligt. Vildsvinsstammen sprider sig i takt med de mildare vintrarna allt längre norrut och finns nu även i Gästrikland och Dalarna.

Vildsvinen uppskattas orsaka skador för en miljard per år och därtill kommer att antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade nu ger lika stora skadekostnader som älgolyckorna. I flera områden dominerar viltolyckor med vildsvin. Vildsvin har också börjat uppträda i eller i direkt närhet av städer som Göteborg och södra Stockholm.

Hur stammen ska kunna minskas finns det naturligtvis flera åsikter om. En åtgärd skulle kunna vara att sluta utfordra dem, vilket är ganska vanligt. Naturvårdsverket är också intresserat av att jägarna främst inriktar sig på suggor eftersom de är väldigt produktiva och kan föda två kullar per år med upp till åtta kultingar.

Vi får väl se hur det blir med det. Som vi får se hur det blir med allting här i världen. Naturvårdsverket har satt upp en målsättning fram till 2030. Om den nås får vi väl veta så småningom om vi då fortfarande lever.

Min dag började med träning och fortsatte sedan i ett lugnt och fint tempo. Jag fick en hel del skrivande gjort och det är jag mycket nöjd med. Snart är det väl dags för sängen och i den lägger jag mig med en förhoppning om en bra dag i morgon också.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.