Tongling och Skellefteå

Det har ju varit mycket om Kina och det landets ihärdiga försök att lägga sig i andra länders frågor. Den kinesiske ambassadören i Sverige varnade ju nyligen Sverige för att det skulle bli konsekvenser om en svensk regeringsledamot deltog i utdelningen av svenska PEN:s pris till den svenske medborgaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. Det hotet lyssnade den svenska regeringen naturligtvis inte på.

På flera håll i landet har det uppstått en debatt om hur vi ska ”hantera” de kinesiska strävandena att på olika sätt skaffa sig mer inflytande. När ambassadören uttryckte sitt hot om konsekvenser – oklart vilka – var det fredag. På måndagen skulle han göra ett besök i, tror jag att det var, Bengtsfors. Snabbt förklarade man från Bengtsfors att man inte var intresserad av att ta emot ambassadören. Samtidigt deklarerade man från kommunens sida att man naturligtvis helt står bakom yttrandefrihet och demokrati.

Lite konstigt tycker jag att det är att det ännu inte har uppstått någon debatt här i Skellefteå om kommunens/stans vänort Tongling i Kina. Till och från har det under åren förts en debatt huruvida Skellefteå ska ha kvar vänskapsbanden till Tongling eller avveckla dem. Kommunens så kallade internationella strategi säger att man ska ha utbyten ”där det är berättigat förespråka vikten av ett demokratiskt och jämställt samhälle.” Så är det verkligen i Tongling. Men det sägs också kommunen ska verka inom områden där man har hög kompetens att att stödja lokal demokrati. Det senare kan man knappast påstå finns i Tongling.

Där – precis som överallt i Kina – är det inte något annat som gäller än vad kommunistpartiet säger ska gälla. Och det handlar definitivt inte om någon form av demokrati. Att i de fåtaliga kontakterna mellan Skellefteå och Tongling kanske framförs hur viktigt det är med lokal demokrati och med demokrati över huvud taget – ja, det är förstås något som man inte lyssnar på och inte bryr sig om från kinesisk sida.

Så därför vore det väl en lämplig konsekvens att dra för Skellefteå att säga upp vänortssamarbetet med Tongling. En granskning av verksamheten hittills skulle med stor sannolikhet visa att samarbetet inte burit någon frukt vare sig för Tonglings eller Skellefteås sida. Jo, några personer har förstås fått chansen att åka på skattebetalarnas pengar till Kina, vilket säkert var givande och minnesvärt för dem.

Jag ser att förundersökningen mot Julian Assange har lagts ned. Det var väl på tiden, kan man tycka. Det har gått nio år sedan han delgavs misstanke om att ha begått en våldtäkt under sitt besök i Sverige. Då drog han iväg till England och har där suttit på Ecuadors ambassad i sju år innan han tidigare i år greps och sattes i fängelse för att han brutit mot borgensbestämmelser. Nu pågår en process i England som ska sluta med att han antingen utlämnas till USA (där han hotas av ett fängelsestraff på mer 100 år) eller inte.

I dag var det en intressant dag. Det var föreläsning eller seminarium eller vad man kan kalla det på Folkparken i Skellefteå. Det var Hjärtlung i Skellefteå som tillsammans med Friskvårdskompaniet, Stiftelsen för medicinsk forskning i Skellefteå och ABF som arrangerade sammankomsten. Den riktade sig till äldre personer och handlade om hur viktigt det är med fysisk aktivitet för att må gott. Nyttan av att röra sig gör gott för hjärta och hjärna – det var budskapet.

I och för sig var det som sades av bland andra professor Kurt Boman inga nyheter för mig. Men det var kul att lyssna ändå och en liten, liten kick i baken fick jag nog. Visserligen går jag och tränar på Friskvårdskompaniet tre gånger i veckan, men skulle och borde nog kunna skärpa mig för att komma ut på regelbundna promenader. Tid till det har jag ju i övermått. Det var också kul att det var så många som hade kommit för att lyssna på vad Kurt Boman, Mona Olofsson och Jonas Munckhammar sa. 400 personer innebar i stort sett fullt hus. Hoppas alla fortsätter att röra på sig eller börjar göra det. Då blir vi ett ännu större gäng seniorer som mår bra här i stan.

Mer finns att skriva om, men det får anstå. Eller glömmas bort. Min dag har varit bra, även om jag inte har hunnit med något privat skrivande. Det får väl bli i morgon i stället.

 

 

 

 

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.