Plane spotting

Fredagarna brukar vara tämligen förutsägbara. Träning och fika på morgonen sedan spring i tvättstugan och så lite annat som behöver göras inför helgen. I dag hände emellertid något som låg helt utanför det vanliga.

Det var i och för sig inte något märkvärdigt. Jo, kanske utifrån ett perspektiv. Lokalhistoria skrevs i eftermiddag när en Boeing 787-8 Dreamliner landade på flygplatsen i Skellefteå. Det var första gången ett sådant stort plan landade sedan start- och landningsbanan förlängdes med 400 meter. Den utbyggnaden blev klar i höstas.

Planet skulle ta med sig skelleftebor och andra till Thailand. Nästa tur dit går den 2 februari och det är nog många som tagit tillfället i akt att åka från hemmaplan i stället för att först resa till Stockholm eller Luleå. För skelleftebor är ju vår flygplats närmast och det är ju synnerligen praktiskt för de som vill ut och resa.

Nåväl, jag hörde på P4 Västerbotten att planet landat och när jag hämtade hustrun från jobbet så for vi iväg ut till flygplatsen för att kika på det stora planet. Det tog ju upp i stort sett tre p-platser för de plan som normalt trafikerar Skellefteå. Dreamlinern väger 230 ton vilket kan jämföras med de plan som trafikerar Stockholm, som ”bara” väger 70 ton.

Nu såg vi inte så mycket av planet, men en bild på nosen fick vi. Stjärtfenan stack upp högt över terminalen.

Image-1 3.jpg

Bilderna är inte av så god kvalitet som jag önskar. Jag hade ju inte någon kamera med mig utan fick förlita mig till telefonen.

Image-1.jpg

Här försvinner piloterna in från avgångshallen och ut till planet. Just nu i skrivande stund befinner det sig över Turkmenistan på 11890 meters höjd och med en fart på 961 km/tim. Farten mäts mot marken. Inte ens halva vägen har planet kommit och resan tar den här gången nästan tio timmar.

Image-1 4.jpg

I avgångshallen var det mycket folk. Många hade redan passerat säkerhetskontrollen. Det var många barnfamiljer som såg fram mot resan. Många små barn sprang omkring och klokt nog var en del av dem redan iklädda pyjamas. Resan är lång och det är mörkt ute. Dock möter de väl snart ljuset och så landar planet strax efter klockan 10 lokal tid i Thailand. Det blir en lång första dag för de här resenärerna.

När vi var utomhus och letade efter ett ställe där vi kunde få med åtminstone något av det stora planet såg vi någonting som verkligen gladde oss.

Image-1 2.jpg

Där inne – i vad som vi tror är personalrummet eller möjligtvis ett sammanträdesrum – hängde den målning som dotter Moa har gjort och som hon för några år sedan sålde till flygplatsen. Det är den stora blåa tavlan där på väggen.DSC04347.jpg

Så här ser tavlan ut på närmare håll. Och Moa är förstås jättestolt över att hon nu har fått reda på att den hänger där människor kan se den.

Ja, det var allt för i dag. Det har varit en bra dag.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Plane spotting

  1. Bosse Fuhrman skriver:

    När åker du till Thai, Ola?
    Ha en skön helg!

Kommentarsfältet är stängt.