Välfärdspengarna

Oeniga om så mycket, men ändå kom de överens. Och det var nog väntat. Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna har förhandlat och kommit överens om att kräva nästan 2,5 miljarder kronor till – utöver det som regeringen utlovat ska komma i vårbudgeten. Pengarna ska gå till ”välfärden” och när det ordet används så menas att pengarna ska gå till kommuner och regioner. I och med att Sverigedemokraterna hakar på överenskommelsen som V, M och KD har gjort så är det klart att regeringen körs över.

Oppositionen har ju under den här korta resan hävdat att kommuner och regioner behöver mycket mer pengar snabbare än vad regeringen har utlovat. Jag vet inte hur det blir med det nu. Som jag förstår det så kommer ”bara” oppositionens 2,5 miljarder att betalas ut nu. Eller rättare sagt när beslutet är taget av riksdagen. De övriga fem miljarderna kan rimligen inte betalas ut förrän vid halvårsskiftet när regeringens vårbudget har antagits av riksdagen.

Detta förutsatt att oppositionen i morgon i riksdagsutskottet kommer fram till att regeringen ska tvinga regeringen att betala ut sina fem miljarder bums. Å andra sidan försvinner då dessa ur vårbudgeten. Men om det blir så återstår att se. Jag har i alla fall inte hört något om detta i rapporteringen om att oppositionen nu är enig om att plussa på de 2,5 miljarderna till regeringens tilltänkta anslag.

Det är ju väldigt nytt och snudd på historiskt att Vänsterpartiet har gjort en överenskommelse med sina främsta motståndare – Moderaterna och Kristdemokraterna. Och det i full vetskap om att även partiet längst ut till höger, Sverigedemokraterna, kommer att ansluta sig till det. Men det är en konsekvens av förra årets Januariöverenskommelse, som innebar att Centern och Liberalerna blev stödpartier till regeringen. Och som dessutom innebar att regeringen är och förblir en minoritetsregering.

Konsekvenserna av det vi nu ser blir långtgående, kan jag tänka mig. Nu vet alla att varje minoritetsregering i framtiden enkelt kan köras över av oppositionen genom att tidigare motståndare kan enas i enskilda sakfrågor. Flera sådana bakslag som det regeringen och samarbetspartierna nu kan se fram emot kan i förlängningen leda till att regeringen väljer att lämna sina taburetter. Alternativet är att regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet börjar förhandla med Vänsterpartiet. Det motsätter sig emellertid Centern och Liberalerna.

Så jag blir inte förvånad om man i denna krets börjar tänka om. Alternativen är ju tämligen klara – åtminstone för mig. Antingen samarbetar Centern och Liberalerna med regeringen och Vänsterpartiet för att kunna driva en politik i Januariöverenskommelsens anda. Eller så få Centern och Liberalerna hänge sig åt att försöka påverka en politik som i grunden kommer att vila på ett stöd av Sverigedemokraterna. I mina ögon är det första alternativet det bästa för landet och det borde naturligtvis vara vägledande för de två liberala samarbetspartierna.

Den gängbrottslighet som utvecklats i Sverige under lång tid har tagit sig nya uttryck. Ja, så nya är de inte. Men de många sprängningarna – inte minst under de senaste dagarna – i eller helt nära bostadshus är skrämmande och självklart helt oacceptabla. Denna typ av – som det heter – allmänfarlig verksamhet finns inte i våra grannländer. Det är något som svenska gäng har utvecklat.

Undan för undan har polisen fått flera verktyg att arbeta med när gängkriminaliteten ska bekämpas. Fler verktyg vore önskvärda och det är alls inte osannolikt att polisen snart får sådana. Operation Rimfrost drogs igång i Malmö, men gäller i princip i hela landet och i afton stod det klart att polisen har koll på 295 personer som anses kapabla att utföra sådana här dåd. Det är är många personer och polisen har förstås rätt i att det är ett svårt jobb att inte bara ha dessa personer under uppsikt. Allt kompliceras av att dessa förmår andra att utföra själva dåden.

Jag känner mig emellertid trygg i förvissningen att polisen gör vad den kan för att på olika sätt och med olika medel fånga in, lagföra och så småningom få gängens ledande personer och andra i fängsligt förvar. Om polisen sedan skulle kunna jobba ännu bättre har jag ingen uppfattning om, men generellt är det väl så att allt som görs kan göras bättre. Vad som är bättre finns det dock många uppfattningar och åsikter om. Jag är också trygg i min uppfattning att polisen i det här fallet och under den uppmärksamhet som gängkriminaliteten har fått, driver politikerna framför sig. Det borde borga för att polisens resurser i olika avseenden förbättras över tid.

Och med detta sagt kan jag bara konstatera att min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.