Läsa och räkna

Det har länge pratats om att ungdomar läser allt sämre. Läsförståelsen har minskat. Jag vet inte om det är helt sant, men så är det kanske. Jag menar – ungdomar är smarta och snabba i huvudet när det gäller en massa saker. De har lätt att ta till sig och hitta information. Men den informationen finns – för dem – på olika sociala medier och plattformar.

Texterna är i regel korta. Hur språket i sig är vet jag inte eftersom jag så sällan är ute på dessa medier. Det mesta är ju anpassat till telefonerna nuförtiden, men jag har svårt att tänka mig att en majoritet av ungdomarna har tidningarnas webbupplagor i sina telefoner. Då betalar man nog hellre för andra tjänster.

Och skulle det mot min förmodan finnas tidningar och andra massmedier i deras telefoner så är det väldigt jobbigt – i alla för mig – att läsa en hel artikel på den lilla skärmen. Så jag förstår på ett sätt att läskunnigheten och läsförståelsen sägs ha blivit sämre.

Men är det ungdomarnas fel att det blivit så? Dottern och jag hade en liten diskussion om detta i afton. Hon uppfattade mig som att jag kritiserar ungdomen när jag nu bara konstaterade att läsandet inte är som förr. Så är det inte.

Jag är inte ute efter att sätta dit någon så att det blir dennes fel att det är som det är. Vi har kommit där vi nu är därför att utvecklingen har tagit den här vägen. Och vi är väl alla lite medskyldiga till denna utveckling. Lyckligtvis har väl mitt – framför allt – tidningsläsande kanske bidragit till att dottern i alla fall läser mycket. Hon skriver mycket också. Väl en handfull sciencefiction-böcker på engelska har det väl blivit. Men hon gör det bara för att hon tycker att det är kul.

Jag vet inte hur det fungerar nu. När jag jobbade fanns det ett projekt som hette Tidningen i skolan. Hela klasser fick tidningar och lärarna jobbade med tidningarna som utgångspunkt både i svenska, matematik och samhällskunskap. Säkert i andra ämnen också. Kanske hade detta projekt det goda med sig att någon eller några elever tyckte att tidningen var ett bra sätt att skaffa sig korrekt information. Och därför i dag läser tidningen.

Papperstidningen ligger väldigt nära mitt hjärta. Det har jag ordat om så många gånger så att det nästan har blivit tjatigt. Men kanske vore det inte så tokigt om fler lär sig läsa lite längre texter genom att läsa tidningen, som är en fantastiskt produkt där nyheterna är väl paketerade och lätt överblickbara.

Att läskunskaperna i de yngre generationerna måste förbättras tycker jag är klart. Om inte annat så vittnar lärare på högskolor och universitet att eleverna saknar vissa kunskaper som man tillgodogör sig genom att läsa – och förstå.

I dag blev jag sugen på en milkshake och åkte till ett hamburgerhak där man kan köpa sådana. Tjejen sköt fram den där kortläsaren och jag sträckte mig över den och gav henne en 50-lapp. Jaha, sa hon och såg ut som om hon inte hade sett pengar tidigare.

Jo, jag vet. Jag känner mig som den gamla gubbe jag är och jag tycker att det är skitviktigt att använda kontanter. Varför ska banken veta att jag varit precis där jag var och gjort av med en slant där?

Hur som helst gick hon omkring en stund med sedeln i handen. Jag såg inte vad hon gjorde, men jag tror att hon försökte räkna ut hur mycket jag skulle ha tillbaka. Hon var så inne i detta att hon glömde göra i ordning min milkshake. Sedan försvann hon någonstans och kom tillbaka med min växel. Milkshaken fick jag förstås också och den var god.

Denna lilla vardagshändelse kom mig att fundera på hur det står till med ungdomars – och andras – förmåga till huvudräkning numera. En som står eller sitter i en kassa behöver ju inte längre kunna räkna. Kunden drar kortet eller swishar och vips så är det klart. I kassor där man kan handla med kontanter finns det i regel maskiner som spottar ut mynt och sedlar som ska betalas tillbaka.

Ja, det är förstås utveckling det handlar om. En positiv utveckling i många avseenden, men all utveckling har ju konsekvenser, som kanske inte alla gånger är positiva. Huvudräkning kanske inte längre behövs, så varför ska jag då bry mig?

Min dag har varit bra. Lite kallt i luften förvisso, men varmare vindar sägs vara på gång och nå upp till oss i morgon. Ser fram emot det.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Läsa och räkna

  1. Moa skriver:

    Fler kanske skulle läsa tidningen om den inte var så satans dyr. Vilken ungdom idag har 9000kr/år att lägga på en tidning som de inte har tid att läsa?

    • olatheander skriver:

      Det är DN som kostar så. En lokaltidning kostar väl uppskattningsvis en tredjedel av det. I pappersformatet. Digital prenumeration borde vara och är nog billigare. Tidningsföretagen borde också se över och kanske anpassa sina priser en smula till förväntade effekter i läsarledet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s