Liberal kris och elbilpriser

Från den nationella politiska scenen är förstås Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning väldigt intressant. SCB gör den här undersökningen två gånger per år – i november och i maj. Nu har årets majresultat presenterats. Det är intressant inte minst därför att undersökningen omfattar betydligt fler tillfrågade än de många ibland månatliga opinionsmätningarna från olika företag.

Så till resultatet. Både Miljöpartiet och Liberalerna fick i undersökningen inte tillräckligt stöd för att komma in i riksdagen om det skulle ha varit val i dag. Mest spännande är det med Liberalerna som i undersökningen minskade sitt stöd med 0,5 procentenhet till 2,5 procent i förhållande till opinionsmätningen i november.

Det i sin tur innebär att den i och för sig internt turbulenta kursändringen som partiledaren Nyamko Sabuni drev igenom nyligen i alla fall inte har inneburit att väljarna återkommit till partiet. Sabuni fick ju med sig en majoritet i partiet på att partiet siktar på att kunna vara med och skapa en borgerlig regering med Moderater och Kristdemokrater efter nästa val. En sådan regering skulle förstås ”leva” helt och hållet med de villkor som Sverigedemokraterna sätter upp.

Att Liberalerna har gjort ett vägval som i alla fall jag inte är bekväm med är en sak. I alla tider har jag förmodligen haft den så kallade socialliberalismen som ideologisk grund. Så är det fortfarande, men i dag existerar socialliberalismen mer som en teoretisk tanke än en politisk verklighet. Men med denna grund är det naturligtvis väldigt svårt att svälja Liberalernas vägval att ställa in sig i det politiska högerledet.

I höst ska Liberalerna ha ett så kallat landsmöte och då kommer förstås den här frågan upp. Det har ju rapporterats om att motståndare till högersvängen har skrivit motioner om att partiet bör göra en ny sväng tillbaka till den någorlunda politiska mitten. Vi får väl se hur det går med behandlingen av dessa motioner.

Om en majoritet av partiets delegater i höst står fast vid vad som nu är partiets linje – ja, då är jag nästan övertygad om att Liberalerna ställs utanför riksdagen i nästa års val. Stödröster från Moderater och Kristdemokrater? Knappast. Varför skulle deras väljare stötta ett parti som sent och under vånda har anslutit sig högerblocket? Väldigt många stödröster kommer – om dagens opinion ser ungefär likadan ut om ett drygt år – att behövas och om dessa röster tas från Moderaterna och Kristdemokraterna minskar ju deras inflytande i eventuella regeringssamtal där Sverigedemokraterna blir en stark faktor.

Nog om detta. Vi kan spekulera hur mycket som helst, men vi vet ju inte ens vad som händer i morgon. Så låt utvecklingen ha sin gång. Verkligheten skriver facit så småningom.

Sverige har ju ambitionen att snabbt ställa om till fossilfritt. Elbilar säljs som aldrig förr, sägs det. Jag har funderat på det där med hur staten bidrar till omställningen. Och blir inte klok på hur det tycks fungera.

Bilar som helt drivs av el är ju väldigt dyra. Varför frågar jag mig. Elmotorerna som driver bilarna försörjs av ett batteripaket. Elmotorerna kan rimligen inte vara så komplicerade som förbränningsmotorer. Men ok – bilarna är dyra. Å andra sidan får ju köparen numera tillbaka 70000 kronor från staten.

Bilhandlarna är ju inte dummare än att de lägger på åtminstone 70000 spänn på priset mot kunden, som ju får tillbaka pengarna av staten. Skulle det inte vara lika bra om bilarna var 70000 kronor billigare och ingen subvention gavs från staten? Nu har ju dessutom snart sagt varje biltillverkare sagt att alla deras bilar från 2025 eller senast 2030 kommer att vara helt eldrivna. Så varför subventionera bilhandeln genom att möjliggöra större inkomster för bilhandlarna och vara alla goda gåvors givare till bilkunderna.

Som skattebetalare tycker jag att det är en märklig pengakarusell.

Min dag har varit bra. Förpassade mig utan alltför mycket ont säkert tre kilometer i dag. Det kändes som en liten seger. Men det hjälpte garanterat att temperaturen stod på sommar. 24–25 grader. Fantastiskt.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s