Plåster för selfies

Jag blir så glad när jag ser vänner på Facebook berätta om att de har fått sin andra spruta med vaccin. Det innebär att de försiktigtvis kan börja röra på sig mer i samhället än vad de har kunnat göra under det senaste dryga året. Själv får jag vänta i nästan två veckor till innan jag får min andra spruta.

Det är ju skillnad på våra regioner. Det märks på många olika sätt, må jag säga. Förmodligen på fler sätt än vad gemene man har en aning om. Men det jag kan se och som väl egentligen är totalt oviktigt är att mina vänner inte bara berättar om sin andra spruta. Väldigt gärna visar de också med en bild på överarmen att det sitter ett plåster där. Under det har sprutan stuckits in i huden.

Och nu kommer det som jag lagt märke till. Plåstren ser inte lika ut. Ibland är det avlånga plåster. Ibland fyrkantiga. Regionerna har väl haft friheten att köpa in dessa små plåster från de leverantörer som har gett det bästa priset (får jag hoppas) och/eller som har den bästa kvaliteten.

Om det nu ska behöva vara någon särskilt kvalitet på dessa plåster. Huvudsaken är väl att de sitter fast en stund. Jag tror att de flesta tar av sig dessa plåster ganska snabbt. Väldigt sällan uppstår blodvite vid sticket varför jag har börjat fundera på varför det över huvud taget sätts på något plåster. Måhända har plåstret mest en psykologisk funktion. Med plåstret på överarmen kan man ta bild på det och lägga ut på medier för att få tummar upp för att man varit duktig. Eller för att man snart får bli en människa som kan var social även utanför nätet.

Att bara ta en bild på en överarm utan plåster gör ju inte någon människa glad. Glad ska man vara och jag har börjat fundera på om jag ska ta med mig ett eget plåster till min andra vaccindos. Då borde jag satsa på ett färgglatt eller figurprytt barnplåster. Om jag gör det återstår att se. Förmodligen glömmer jag bort denna min lilla ambition till dess att det är dags att köa framför ishallen. Men regionens ekonomiskt ansvariga blir nog glada om ett plåster kan sparas in.

Ett inslag i SVT:s nyhetsprogram i kväll känner jag som en aning oroande. Kanske. Strömmingsfiskarna har det tufft. Den ena efter den andra vittnar om att fisken har uteblivit i år. Fångsterna är kanske bara en tiondel av vad de brukar vara.

Fokus under inslagen har mer varit att det kan bli brist på surströmming i höst. Redan nu köper surströmmingsälskare upp de burkar som finns i affärerna. Detta för att vara på den säkra sidan. Men betydligt allvarligare än att det kan bli brist på surströmming i affärerna är det väl att fisken inte finns i havet. Jag skulle vilja höra förklaringar till att fångsterna har gått ned.

Har det hänt något i havet som drastiskt minskat mängden strömming? Har vi fiskat för hårt och därmed decimerat antalet? Eller finns det andra förklaringar. Jo, det gör det säkert. Men anledningen eller anledningarna bör försöka slås fast. Det är ju först när man vet orsaken som man kan börja åtgärda problemet. För det är naturligtvis ett problem om strömmingen går sta och blir rödlistad.

Jag har också noterat att regeringen får kritik från ett enat Konstitutionsutskott när det gäller hur pandemin har hanterats. Det var förvisso väntat. Och kritiken ska naturligtvis tas på allvar så att lärdomar kan dras inför framtida kriser och möjliga pandemier. Men nog är det så att vilken regering som än skulle ha haft makten när denna pandemi dök upp skulle ha fått samma kritik.

Ingen politiker och inget parti var alls beredd på vad som skulle hända och hur händelseförloppet skulle bli. Och när beredskapen var så dålig var det självklart att också beslut togs som i efterhand visade sig vara felaktiga.

Min dag har varit bra och vädret har varit fantastiskt.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s