Många jobb i norr

Det är ju tryck i Skellefteå. Man ser det på stan bland byggnader och folk. Och man ser det inte minst i trafiken. Likadant sägs det vara i hela länet och i Norrbotten. Så jag kollade en faktor som kanske kan visa på om det är något tryck i städerna. Jag gick in och kikade på vad Arbetsförmedlingen säger om lediga jobb.

Jodå, min själ. Det finns massor av lediga jobb i Skellefteå. I skrivande stund finns det 1392 utannonserade tjänster. Det är mycket för en kommun som vår. I Luleå finns det 1547 lediga jobb och i Umeå 1564. I förhållande till kommunernas storlek så är det väl något högre tryck i Skellefteå och Luleå än i Umeå.

Men går man lite söderut är det sämre ställt. Sundsvall har 880 utannonserade tjänster, Gävle 1043 tjänster och 662 i Östersund.

Vi ska vara glada för att det ser så bra ut i Västerbotten och Norrbotten. Det är ju verkligen på tiden som den norra landsdelen. Och inte minst då i Skellefteå.

Jag ser i nyhetsflödet att det ska etableras en internationell flygskola i Skellefteå. När det är full fart på den – verksamheten drar inte igång förrän nästa år – ska cirka 100 piloter kunna utbildas varje år. Det nya med den här kommande flygskolan är att piloterna kommer att utbildas till att flyga el- och eller vätgasdrivna plan. Green Flight Academy heter bolaget som är nybildat och som gör den här satsningen. Att det blir en fjäder i hatten för Skellefteå flygplats är givet. Bra jobbat av flygplatschefen Robert Lindberg och övriga. Varav en del är från just Skellefteå.

I går kunde det måhända ha sett ut som att hustrun och jag var djupt oense. Så var inte alls fallet. Vi var ute och gick på gång- och cykelvägen som sträcker sig genom Moröhöjden ner mot stan. Det kom några cyklister bakifrån och vi blev en smula överraskade. Jag for åt ett håll och hustrun åt det andra hållet.

Så gick vi åtskilda under en stund när fler cyklister passerade både framifrån och bakifrån. En diskussion uppstod om på vilken sida man ska gå på en gemensam gång- och cykelväg. Att gå så där på varsin sida om vägen och diskutera och gestikulera kan ge förbipasserande ett felaktigt intryck av vårt förhållande.

Hur som helst så enades vi om att vi nog skulle gå på en sida. Eller på den andra. Men att vi skulle gå på samma sida i alla fall. Nu har jag kollat vad som gäller. Gående ska gå på den vänstra sidan så att de möter cyklisterna som naturligtvis ska hålla till höger. Det slogs tydligen fast i en trafikförordning 2018.

Min dag har varit jättebra i det fina och varma vädret.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s