Hockey och jordskalv

Jag tycker att det känns rättvist. I kväll vann Kanada VM i ishockey. Det var en spännande match som stod 2–2 efter full tid. Förra gången som det arrangerades ett Vm var ju 2019 och då möttes också dessa två nationer i finalen. Den gången vann Finland.

Så nu får man väl säga att rättvisa skipats på något sätt. Hur som helst är det slut med hockeyn för den här säsongen och det är verkligen hög tid att så är fallet. Hockey är en vintersport som nog, tycker jag, ska försöka avslutas senast i mitten av april. Att lira hockey och titta på hockey under första hälften av juni när häggen snart blommat klart och syrenerna har slagit ut här uppe i norr – ja, det känns konstigt och fel.

På samma sätt som när fotbollen håller på till slutet av oktober och ända in i november. Så det är sannerligen inte bara klimatförändringen som har sett till att något förskjuta årstiderna. Idrottsrörelsen gör sitt till också.

I helgen har det registrerats cirka 600 jordskalv i södra delarna av delstaten Kalifornien. Det är små skalv och det är inte ovanligt att det sker en sådan koncentration av små skalv i området. Under Kalifornien ligger San Andreas-förkastningen som är gränsen mellan två så kallade kontinentalplattor – Nordamerikanska plattan och Stillahavsplattan – som ligger där och nöter på varandra.

Kalifornien är ju regelbundet drabbat av stora och svåra skogsbränder. Sådana förstör och många är av naturliga skäl rädda för sådana. Förr eller senare besegras emellertid dessa bränder. Skadorna är omfattande.

Men kanske är det så att väldigt många latent är rädda för vad som kan hända någonstans i Kalifornien eller längre upp längs den amerikanska västkusten. Ja, längs San Andreas-förkastningen. Det finns en risk – oklart hur stor risken är – för att det ska äga rum en kraftig jordbävning i området.

För 115 år sedan – 1906 – drabbade en sådan jordbävning San Francisco. Det var en förödande jordbävning som orsakade väldigt stora skador och tog cirka 3000 liv. 1989 ägde det så kallade Loma Prieta-skalvet rum i San Francisco-området. Många skadades då och jag minns fortfarande en del bilder från det skalvet.

Förr eller senare – så säger i alla fall alla experter – lär det komma ett stort skalv i området. Forskare och experter har under åren satt upp mängder med mätutrustning längs hela förkastningen. Förhoppningen är naturligtvis att försöka förutsäga när ett stort skalv ska äga rum.

Om varningssignaler kan skickas ut och befolkningen evakueras skulle skadeverkningarna bli lägre än om en jordbävning inträffar plötsligt. Forskare har spekulerat i och räknat ut att risken för en jättejordbävning i Kalifornien före 2030 är 70 procent.

Ingen vet var en sådan jordbävning kommer att ha sitt så kallade epicentrum. Och jag har förstås inte en aning om vilken beredskap som finns i delstaten eller ens nationellt för att möta effekterna av den förstörelse som en sådan jordbävning kommer att orsaka.

Nu ska jag inte tänka vidare på detta ämne. Helgen är över och en vecka väntar som för min del faktiskt innebär en del saker som jag jag måste få gjorda. Exempelvis i morgon när tandhygienisten Lina ska göra en översyn av gaddarna.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s