Flyg och vaccin

På nationaldagen som ju var för några dagar sedan åkte jag upp på vitberget. 18 minuter i elva skulle två Viggen paradera över stan i 550 km/tim. F21, flygflottiljen i Luleå, brukar ju göra sådana där flygningar över Västerbotten och Norrbotten vid speciella tillfällen som Nationaldag och Luciadag.

Med mig hade jag kameran och avsikten var förstås att plåta planen. Tji fick jag. Det var länge sedan jag fotograferade och när jag stod där i halvt motljus kändes det som om jag var en cowboy utmanad på pistolduell. Jag ”sköt” i stort sett från höften om än jag höll kameran framför mig och ögat i sökaren. Inte sjutton hittade jag planen. Men bilder tog jag och vackra bilder blev det. Bilder på en blå himmel utan några moln eller andra spännande saker. Jag raderade alla bilderna och tyckte det var skämmigt att misslyckas så grovt.

Jag får väl försöka vässa min kompetens till flygningen vid Lucia. Då brukar ju planen komma från söder med landningsljusen tända. Det vore väl sjutton om det inte skulle lyckas då. Om jag övar duktigt fram till dess.

Apropå flyg så är det många plan i luften nu. Fast inte över oss i Skellefteå. I går, måndag, började en stor flygövning som har döpts till ACE 21 Arctic Challenge Exercise 2021). 3 000 personer deltar i övningen som pågår fram till och med 18 juni. Mer än 70 flygplan från åtta länder finns med i övningen som innebär att två pass flygs varje vardag.

Förutom svenskt, norskt och finskt stridflyg finns piloter och plan från Danmark, Tyskland och USA med i övningen. Det måste vara en häftig känsla för piloterna från de senare länderna att vara här och öva. Norra delarna av framför allt Sverige, men även Finland och Norge har ju ett oerhört generöst luftrum. Och så upplevelsen att få flyga i dagsljus 24 timmar om dygnet. Det blir säkert minnen för livet för dessa piloter.

Själv tycker jag det skulle vara intressant att få se alla dessa plan. Ett glatt förslag är att övningen borde kunna avslutas med överflygningar av exempelvis Skellefteå. Planen som ska ner till Danmark och Tyskland skulle ju kunna göra en sväng häröver.

I går hände något med datorn. Jag skrev helt kort om vad som hände. I dag känns det nästan som att det är lika varmt, men – peppar, peppar – datorn är så snäll. Den gör allt jag ber den göra och fläkten är inte igång. Det senare borde ju betyda att jag inte belastar den så mycket.

Nu när coronarestriktionerna har börjat lyftas kan det måhända förtjäna att nämna att 48,5 procent av den svenska befolkningen som är 18 år och äldre har börjat vaccineringen. 22,8 procent är färdigvaccinerade. Här i Västerbotten ligger vi uppenbarligen efter, enligt den senast presenterade statistiken. Här är bara 18,91 procent av befolkningen färdigvaccinerade.

De folkrika regionerna Stockholm, Västra Götaland, Skåne och Uppsala ligger sämst till i den statistiken.

Dagen har varit bra. Jag har faktiskt varit ute och rört på mig och jag har gjort saker, som jag hade föresatt mig att göra. I morgon lär det bli mer av den varan.

Jag måste också berätta att jag har läst en bok som jag tyckte väldigt mycket om. Den heter Minoritetsorkestern och är skriven av den afrikanske författaren Chigozie Obioma. Det är en härlig berättelse som framförs av huvudpersonens skyddsängel. Ett annorlunda grepp och för mig nya bekantskaper med en skönlitterär beskrivning av afrikanska religioner. Berättelsen är mustig och överraskande.

Chigozie Obioma har skrivit en roman tidigare – Fiskarmännen. Den har jag faktiskt på min dator och ska läsa så småningom. Men nu har jag redan börjat på en ny bok. Kanske berättar jag om den så småningom.

Som sagt – min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s