Njutningsfyllda nätter

Visst var det för några år sedan som det var så varmt länge på sommaren? Tiden går så fort att jag inte minns om det var för två eller tre år sedan. Kanske var det för ännu längre sedan. Å andra sidan spelar det inte någon roll egentligen. Varje dag får mötas på det sätt som man nu kan göra det.

Men då, när det var en varm sommar senast, snackade vi här hemma om att vi borde köpa någon form av apparat som lite grann kyler ner lägenheten. Vi var också på gång att göra ett sådant köp. Kruxet var bara att alla sådana apparater var slutsålda och omöjliga att beställa inom en rimlig närtid.

Det här tänkte jag på under den gångna natten när jag låg och vred mig i sängen och inte kunde somna förrän någon gång efter klockan tre. Något ska man ju tänka på och det var ett lämpligt ämne. Jag tror också att jag kom fram till ett beslut, som innebär att vi inte ska förhasta oss. Meteorologerna spår ju tämligen samstämmigt att det ska bli svalare till helgen och i början av nästa vecka. Då löser sig problemet med en liten sömnstörning av sig själv.

Jag ska ju också säga att jag väljer att sova lite så här mitt i sommaren. Jag är fascinerad av ljuset dessa nätter i juni och jag kan stå länge på balkongen bara för att njuta. Njuta av ljuset, dofterna, stillheten och fåglarnas olika läten. De senare kan ju inte sova särskilt mycket heller.

Sommaren är så kort och de ljusa nätterna så få i förhållande till hur långt ett år är. Men tiden rusar så snabbt, så snabbt. Och minnena från dessa fantastiska sommarnätter är sköna att plocka fram om ett halvår.

En domstol i Moskva har beslutat att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs organisation är extremistisk. Det innebär bland annat att de som har varit och är aktiva i organisationen inte får ställa upp i val på tre eller fem år.

Det här är så typiskt för den ryske presidenten Vladimir Putin. Han är så skiträdd för att mista makten att han tar till vilka medel som helst för att göra sig av med eventuella konkurrenter. Men för att det ändå ska se ”demokratiskt” ut så godkänns några få personer som kandidater till presidentposten. De godkänns säkerligen personligen av Putin och har naturligtvis inte en chans att vinna några val.

Putin har ju också visat att han inte drar sig för att mörda sina utmanare och/eller kritiker. Ja, han går ju förstås inte omkring med en kalashnikov eller burk med gift själv. Men han är garanterat inblandad. Antingen som den som beställt och beställer morden eller som godkänner dem.

På onsdag i nästa vecka – samma dag som jag ska få min andra vaccinspruta (vilket inte har något som helst samband med någonting som jag skriver i afton) – ska Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden träffas.

Det är inte bara jag som är intresserad av hur det mötet kommer att sluta. Biden är ju starkt kritisk till Ryssland och Putin är sannerligen inte särskilt positivt inställd till USA. Motsättningarna mellan länderna har ökat märkbart i år sedan Joe Biden tillträdde presidentposten. Jag tycker nog att det är av godo i ett större perspektiv.

Under fyra år i Vita huset yttrade Donald Trump inte ett ont eller kritiskt ord om sin presidentkollega tillika diktator Vladimir Putin. Det var verkligen en fara för världen.

Nu är det hög tid att sätta streck. Min dag har varit bra och jag har faktiskt försökt vara en smula praktisk, vilket jag så här mot dagens slut kan känna en viss tillfredsställelse över.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s