Covid och batterier

Enligt den senaste statistiken har nu strax över hälften av alla västerbottningar över 18 år fått den första dosen av vaccinet mot covid-19. Knappt en fjärdedel – 23, 2 procent – har fått båda doserna av vaccinet. När det gäller vilka som vaccineras ligger Västerbotten inte så där bra till. Fortfarande vaccineras de som är 50 år och äldre. Flera andra regioner har kommit ner i åldersgruppen 35 år och äldre. Västernorrland är en sådan region.

Dottern bor ju i Sundsvall och är riktigt intresserad av att få sin första spruta. Men hur hon än försöker så har hon ännu inte fått någon tid. I natt har ställt klockan på ringning strax före tolv, för att kolla om nya tider läggs ut vid midnatt. Då kanske hon får chansen att knipa en tid. Hon gick till och med ner till vaccinationsplatsen i dag för att se om hon skulle ha tur och få en tid som någon avbokat.

Tydligen har det börjat spridas en ny variant på coronaviruset. Deltaviruset kallas det, men det är den indiska varianten. Den sägs smitta mycket snabbare än de andra. Den stora trösten är att vaccinet sägs skydda också mot denna virusvariant. Framför allt om man är fullt vaccinerad med två doser.

Men att en ny variant – för oss – har smugit sig in i landet visar med all önskvärd tydlighet att det kommer att dröja väldigt länge innan man kan släppa på vaksamheten. Garanterat att vissa rutiner kommer att finnas kvar. Vi kommer att tvätta händerna oftare. I affärer och på andra offentliga platser kommer det att finnas möjligheter att sprita händerna. En och annan kommer nog att fortsätta att använda munskydd. Kanske blir det tvång att göra det på hälsocentraler och/eller sjukhus.

Säkerligen kommer vi att hålla ett visst avstånd till de personer som vi möter och inte känner. Och varje höst lär det nog bli en spruta för säsonginfluensan och en för covidvarianterna, såvida inte den senare också täcker upp för säsonginfluensan. Ja, dessa sprutor förbehålles nog de generationer som uppnått pensionsåldern och de i denna stora grupp som anses vara i riskzonen för det mesta.

Så tror jag att det blir i alla fall. Hur det blir återstår att se. Så är det ju alltid att svaren ges när svaren finns.

I går stod det klart att Northvolt har tagit in ytterligare 23 miljarder kronor i ägarkapital. Totalt har bolaget nu cirka 50 miljarder kronor i aktiekapital och lån. Än så länge har produktionen inte kommit igång – men det gör den senare i år.

Redan har det tecknats kontrakt på batterier som motsvarar ett värde på 223 miljarder kronor. Det är väldiga pengar. Personligen funderar jag på hur man prissätter och skriver kontrakt på en produkt som ännu inte har börjat tillverkas. Men det finns väl någon uträkning för det också.

Som en jämförelse – bra eller dålig – kan nämnas att de beräknade inkomsterna för staten i årets budget ligger på 1106 miljarder kronor.

I dag har jag ägnat mig åt diverse kroppsligt arbete ute i solen. Det kändes gott för kroppen, men man får ju ta det lite varligt ändå. Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s