EM i – skådespeleri

Nu i kväll spelades – eller rättare sagt spelas – den första matchen i fotbolls-EM. Det är Turkiet och Italien som möts i mästerskapets inledningsmatch. Just nu står det 2-0 till Italien och det är en välförtjänt ledning.

Men matchen ger också en föraning om den teater som kommer att visas snart sagt varje dag fram till finalen om en månad. Det jag tänker på är fotbollsspelarnas förmåga att agera skadade när de av någon anledning faller till marken vid någon närkamp med motståndaren.

Visst är det så att det under en fotbollsmatch kan inträffa allvarliga skador på en spelare. Men det blir skrattretande när en spelare ramlar omkull efter en närkamp. När reprisen spelas upp ser man att han möjligen kan ha vridit höger fot lite grann. Och så ligger han där på marken och vrider sig i plågor och håller för den vänstra foten! Stackarn kan inte resa sig upp själv, men när spelet går igång igen är han helt frisk och fräsch.

Jag vet inte om spelarna inför en match – eller över huvud taget under sin träning – får lektioner i hur man ska låtsas bli skadad. Jag skulle i alla fall inte bli förvånad om så är fallet. Och är det så har jag ett tips till läraren/tränaren: Se till att spelaren/aktören låtsas ha ont på det ställe där han eventuellt har fått en smäll. Och inte på något annat ställe.

Hur matchen går? Det blir nog så att Italien vinner. Nu står det 3–0 och det är bara tolv minuter kvar av ordinarie tid.

Det tycks, för att skriva om något annat, som att det är slut på värmen för den här gången. I morgon säger meteorologerna att det blir regn mest hela dagen. Jag tror att det kommer redan i natt. Från öster drar molnen in. Det har varit lite blåsigt och vindarna är klart kyligare. Så nu drar det ihop sig till vanliga sommardagar. Det är inte så illa det heller. Och regn behövs ju alltid för något – om inte annat så för att fylla på grundvattennivåerna.

Så ja. Jag tänker inte skriva om något mer i kväll. Så för mig är det bara att konstatera att min dag har varit bra. Lite trött har jag varit, men det beror väl helt enkelt på att jag så rackans svårt att sova under de varma och underbart ljusa nätterna vi har haft.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.