Tankeställare

I går skrev jag ju lite om hur fotbollsspelare gör sig till å det väldigaste när de kanske tacklas eller kommer i närheten av en motståndarens fot. De ramlar och grimaserar och klagar och bär sig åt för att om möjligt få en frispark eller kunna lura till sig en straff. En varning av motspelaren är inte heller fy skam.

Men i dag hände något som definitivt inte var något lurendrejeri. Det var i matchen mellan Danmark och Finland som det hände. I slutet av första halvleken föll den danske stjärnspelaren Christian Eriksen helt plötsligt. Han var på väg att ta emot ett inkast på Finlands planhalva. Men redan innan han nådde bollen – eller bollen nådde honom – föll han handlöst.

Det var väldigt otäckt. Snabbt var spelare och domare där. Snart sjukvårdare. Lagkamraterna ställde sig framför honom för att förhindra att bilder kunde tas. Men innan dess visades bilder när Eriksen låg livlös med öppna ögon. Vi fick senare se hur hjärt- och lungräddning sattes in. Även hjärtstartare användes.

Efter drygt en kvart fördes han ut och skyddades då från närgångna kameror av lagkamrater som höll upp ett vitt skynke runt honom. Han fördes till sjukhus. Ingen visste då hur det var med honom. Det var emellertid inte svårt att befara det värsta.

Senare visade det sig att de snabba insatserna räddat livet på honom. Han var vaken och kontaktbar redan när han bars ut från planen och arenan. Han kommer nu att undersökas väldigt noga för att orsaken till det uppenbara hjärtstillståndet ska hittas. Eriksen är 29 år och proffs i italienska Inter.

Det pratades väldigt mycket om detta i kanalerna i afton. Vi fick bland annat reda på att dessa vältränade idrottsmän och –kvinnor (antar jag) regelmässigt genomgår så kallad hjärtscreening för att se att allt fungerar som det ska. Men samtidigt sade en hjärtspecialist att dessa undersökningar visserligen kan hitta mycket – men inte allt.

Så småningom stod det klart att matchen skulle spelas färdigt och när allt var över var det Finland som stod som segrare i denna öppningsmatch i gruppspelet. Lite överraskande, men kanske inte helt oväntat. Rimligen var det danska landslaget en smula chockade över vad som hade hänt med lagkamraten.

För alla oss som satt och tittade på matchen blev händelsen en riktig tankeställare. Åtminstone för mig som även i normala fall tänker så. Nämligen att det inte finns någon som helst garanti ens för en minut framåt. Ju äldre man blir desto kortare blir framtiden och det gäller, tycker jag, att ha respekt för det. Och det är förstås inte något att vara rädd eller ängslig för.

Från den stund när vi föds finns det bara en sak som vi vet. Nämligen att livet är ändligt och att det tar slut någon gång. När? Ja, det vet ingen. Hur? Ja, det vet förstås inte heller någon. Jag inbillar mig att det är nyttigt för själen att då och då tänka på det och jag tror inte att det är särskilt ovanligt att i alla fall lite äldre tänker på det ibland.

Att en vältränad fotbollsspelare som ännu inte har fyllt 30 år tänker så, tror jag inte. I den åldern och i den fysiska form som exempelvis nämnde Eriksen är, så är tankarna förmodligen inriktade på att spela positivt avgörande roller i viktiga matcher. Kanske också på vad sådana insatser kan betyda för kommande kontrakt.

Det är mycket fotboll nu och jag kommer inte att orka se alla matcher. Svenska landslagets matcher blir kul att se och det är bara att hoppas på att det kommer att gå bra för laget. Å andra sidan nöjer jag mig med om matcherna bjuder på underhållning och spänning.

Regnet som föll i dag var behövligt. Jag njöt av det. Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.