Terror, budget och uran

En afghansk gren av IS sprängde två bomber bland folkmassorna i närheten av flygplatsen i Kabul i dag. En av bomberna utlöstes uppenbarligen vid en av de kontroller som amerikanska soldater svarar för. Enligt rapporterna så här på kvällen har cirka 60 personer dött varav tolv är amerikanska soldater.

Om ungefär en timme kommer den amerikanska presidenten Joe Biden att tala till det amerikanska folket. Presidenten har hamnat i en mardrömssituation. Evakueringen av amerikaner och personer som under åren har arbetat för USA har varit intensiv. Joe Biden har lovat att alla ska vara ute ur landet senast sista augusti.

Det finns dessvärre mycket som talar för att evakueringen måste avbrytas dessförinnan. Gissningsvis kommer USA och alla andra länder som svarar för evakueringen av sina medborgare och militära styrkor att nu koncentrera sig på att få ut sin egen personal som finns på och i absolut närhet av flygplatsen. Det har helt enkelt blivit för farligt att vara där.

Att det är en afghansk gren av IS som är verksam och nu visat vilken terror som de utövar är kanske inte förvånande. Denna gren av IS har funnits i landet under en längre tid och så sent som i maj sprängde dess medlemmar en flickskola, vilket krävde 80 dödsoffer.

I vår del av världen har vi fått lära oss att talibanerna förmår att göra bestialiska dåd och att dess styre skapar skräck. IS är emellertid än värre – om man nu kan gradera terrorn och terrordåden. Talibanerna är också uttalade fiender till IS.

Vad som kommer att hända fortsättningsvis i Afghanistan är det inte någon som vet. Men för den breda afghanska befolkningen blir det av allt att döma ett helvete.

Nu till Sverige. Finansminister Magdalena Andersson presenterade i dag hur hon och regeringen ser på den ekonomiska situationen och hur den ligger till grund för den kommande budgeten.

Mycket överraskande uppgav hon att reformutrymmet i budgeten, som ska gälla nästa år, är hela 74 miljarder kronor. Finanspolitiska rådet som granskar regeringens finanspolitik hade siat att reformutrymmet skulle vara 40 miljarder. Att finansministern drar till med nästan en fördubbling av den kanske mer realistiska siffran som Finanspolitiska rådet presenterat, har bara en förklaring.

2022 är det valår. I den budget som ska gälla ett valår ska det finnas gott om så kallat valfläsk. Alla väljare ska känna och veta att regeringen tänkt lite extra på dem. Men det är inte bara valåret som syns i det ytterligt generöst tilltagna reformutrymmet. För att budgeten över huvud taget ska gå igenom riksdagen, så krävs det att Centern och Vänsterpartiet stöder den. Gissningsvis kommer budgeten att innehålla ”reformer” som dessa partier har krävt. Och som har krävts i förhandlingar som inte ägt rum. I alla fall inte officiellt.

Det ska bli lite spännande att vad som händer framåt hösten eller förvintern när riksdagen ska ta sig an budgeten. Och då med en ny ledare för Socialdemokraterna och kanske även med en ny socialdemokratisk statsminister.

En annan sak. I dag beslutade regeringen att utöka mellanlagret av utbränt kärnbränsle. Mellanlagret finns i Oskarshamns kommun vid kärnkraftsverket där. Kraven från Oskarshamns kommun, branschen och många expertmyndigheter har varit att regeringen tar beslut också om att sätta igång och bygga slutförvaret av kärnbränslet. Det är något som tydligen framför allt MIljöpartiet är emot, vilket är synnerligen märkligt.

Miljödepartementet har haft många år på sig att ge svar på de frågor som då Miljöpartiet vill ha svar på. Problemet är att frågorna egentligen inte har formulerats och om de har gjort det så har svaren inte blivit de som Miljöpartiet vill ha.

Min uppfattning i denna fråga har varit helt klar under decennier. Slutförvaret är det bästa som kan skapas med nuvarande teknik och kunskap. Sätt igång och bygg det och kapsla in det använda kärnbränslet. Detta såvida inte Miljöpartiet tycker att det är bättre att bränslet ligger i ett mellanlager i de 100 000 år som det sägs att slutförvaret måste hålla för.

Under de 100 000 åren som väntar kommer mycket att hända. Om ens vi människor då existerar. Kanske har vi kokats ihjäl till dess. Tidsperspektivet som används i debatten är fullständigt orimligt.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Terror, budget och uran

  1. Bo Fuhrman skriver:

    Bosse Skickat från min iPhone

Kommentarer är stängda.