Omvälvningar på gång

Jag har berört det förut och passar på att göra det igen. I dag talade miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) om att regeringen nästa år kommer att höja skatten för fler nya bensin- och dieseldrivna bilar. Inriktningen är kristallklar: regeringen vill att fossildrivna bilar fasas ut så fort som möjligt.

Bonusen för jättedyra bilar – bilar som kostar över 700 000 kronor – kommer att tas bort. Detta eftersom att de som har råd att köpa sådana bilar också har råd att göra det utan att få en bonus. Jo, det är ett enkelt resonemang som går hem i alla stugor men inte i slotten. Gissningsvis blir den oerhört låga skatten på elbilar kvar – 360 kronor om året.

Jag undrar hur länge den skatten kommer att bestå. När regeringen – och då menar jag vilken regering som helst i framtiden – inser att de förlorar miljarder kronor på denna låga skatt i förhållande till den skatt som i dag kommer från bilarna så kommer den självklart att höjas. Snabbt och mycket.

Det är i alla fall min tro. Förhoppningsvis lever jag tillräckligt länge för att kunna säga ”Vad var det jag sa!”

Övergången till ett fossilfritt samhälle är på gång. Än så länge har vi bara känt av och kanske anat vad övergången kommer att betyda i samhällelig omdaning. Det ska bli rackans intressant att se hur infrastrukturen som byggts upp för fossildrift inte bara av bilar kommer att krackelera.

Antalet bensinstationer kommer att minska liksom gissningsvis antalet bilverkstäder. Ja, de senare kanske mer blir som datacenters eftersom alltmer i bilarna kommer att bli datoriserat. Måhända blir det så att du via någon app kontaktar din ”bilverkstad” där det sitter någon datasnubbe som går in i din bil på distans och fixar till buggen eller vad det nu kan vara som har gått snett.

Kanske blir det så – om självkörande bilar blir verklighet och vardag – att du kan skicka iväg bilen till verkstaden själv utan att du följer med. På samma sätt som du låter ditt eller dina barn själva gå till skolan.

Omställningen av samhället kommer självklart att fortsätta på många, många andra sätt. Det ska bli spännande att se vad som händer. Dock är jag numera av den gamla stammen som hellre ser att jag framöver kommer att pysslas om av någon människa som är av kött och blod än av någon på distans och via skärm eller av någon robot, som kanske har mjuka former.

Fördelarna för de privata företagen i välfärdssektorn är förstås att de – åtminstone som det är i dag – kan göra avskrivningar på tekniska vårdinnovationer (robotar inräknade) medan de inte får göra det om de anställer fler människor i verksamheten. Kanske är det dags att vända på den så kallade steken och låta företag och offentlig sektor göra avdrag för personer som anställs i service- och välfärdssektorn i stället för att skaffa mer teknik.

Som sagt – framtiden finns alltid där och ingen vet hur den kommer att bli. Det skulle vara intressant att granska en del prognoser som gjorts för ett antal år sedan och som siat hur det ska se ut ett antal år eller decennier framåt. Jag tror faktiskt inte att det är särskilt många prognoser som faktiskt har haft rätt. OK, utvecklingen har kanske gått åt det håll som prognosen pekat ut. Men helt rätt? Nej, det tror jag inte. Och det alldeles oavsett hur kompetenta och titeltunga personer som har varit med och gjort prognoserna.

Prognoser är alltid mer eller mindre gissningar. Min prognos för morgondagen är att jag nog har åtminstone en arbetsuppgift. Fast det handlar förstås inte om något arbete. Åtminstone en uppgift som ska göras. Det bör jag ju klara av.

Min dag har varit bra.

Annons

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Omvälvningar på gång

  1. perpoff skriver:

    Minns professorn som gjorde karriär på att prata om ”peak oil”. Han har såvitt jag vet inte yttrat sig i ämnet på tio år, för oljan flödar fortfarande för fullt, trots allt tal om motsatsen. Utvecklingen i Kina, Indien och Afrika drar mycket olja. Och här i USA köper folk fortfarande jättelika bilar med jättelika motorer. Att Sverige ska stå modell för omställningen är naivt. Särskilt som den svenska omställningen är förfärande irrationell.

Kommentarer är stängda.