Huset invigt

Efter förra veckans match i kvalspelet till VM när det svenska landslaget i fotboll spelade så fantastiskt bra och vann mot Spanien, så trodde nog många att matchen mot Grekland i dag skulle vara en tämligen enkel match. Men det blev det inte. Sverige förlorade och jag tycker nog att förlusten var rättvis. I alla fall i den meningen att Sverige inte spelade särskilt bra.

Nu spetsar det till sig. Fyra matcher är kvar som ska klaras av i år och det kan bli riktigt spännande på slutet. Kanske. Men om Sverige inte hittar det lyckosamma, konstruktiva och offensiva spelet som visades upp mot Spanien, så blir det nog inte något VM nästa år.

När vi ändå är inne på sport så tycker jag att det var kul att Khaddi Sagnia blev tvåa i Diamont Leagues längdhopp och att Thobias Montler vann sitt längdhopp. Det var ju i finaltävlingen.

Den stora händelsen däremot får nog sägas vara den som ägde rum på hemmaplan: invigningen av Sara kulturhus i Skellefteå. Nu när kulturhuset så smått kan börja tas i bruk så blir det förstås ett lyft för stan. Eller borde bli det.

Av bilderna att döma – jag var inte på plats, men kikade på Norrans sändning – är allt inte klart med lokalerna. Det är väl inte heller riktigt klart hur det kommer att fungera när många aktiviteter ska samsas om utrymmet. Den saken har ju diskuterats tidigare och det är väl långt ifrån klart om kulturens olika företrädare är helt överens med den administration som finns i huset.

Hotellet blir ju inte färdigt förrän om ungefär en månad. Det blir i alla händelser ett välkommet tillskott av ny hotellkapacitet i stan. Det är hårt tryck på hotellen och på den marknad som uppstått för uthyrning av rum, lägenheter och hus.

Någon gång om en inte alltför avlägsen framtid ska jag leta mig ner till centrum för att gå in i kulturhuset. Det är en mäktig byggnad som väl förtjänar inte bara ett utan många besök. Men då krävs det förstås också att verksamheterna som anordnas i huset blir attraktiva.

Sedan återstår det väl också att se hur Sara kulturhus kommer att fungera ekonomiskt. Nu blir det ju börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget som tar över som ägare. Husets olika delar hyrs sedan ut för ett duktigt antal miljoner kronor varje år i många, många år.

Varma vindar har svept upp över länet, vilket gjorde dagen väldigt behaglig vädermässigt. Men inte bara det utan även annat gjorde dagen till en bra dag för mig.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s