”Ibbe” och smitta

Jag ser och hör att näringsminister Ibrahim Baylan ska lägga av som minister och riksdagsledamot i samband med Socialdemokraternas kongress i november. Han har säkert fog för sitt beslut. Om inte annat så har han varit politiskt aktiv i halva sitt liv, vilket säkerligen leder till en viss trötthet. Minister blev han första gången 2004 – som 32-åring. När Socialdemokraterna återvann makten 2014 utsågs han till energiminister och har under de senaste åren varit näringsminister.

Den politiska karriären började i Umeå där han var ordförande i Umeå studentkår och – tror jag – även i SSU i Umeå. Han jobbade även någon tid som ombudsman i HTF. Någon gång då runt millennieskiftet minns jag att han besökte Norran och vi hade en pratstund på mitt rum. Det är enda gången som jag bestämt vet att jag har träffat honom, vilket inte har med någonting att göra. Bara ett minne för mig.

Ibrahim Baylan har ju gjort sig känd som eftertänksam. Han sägs vara duktig förhandlare och är inte den personlighetstyp som rusar åstad och hittar på en massa saker eller säger saker som han inte först har tänkt igenom ordentligt.

Vad han ska göra efter partikongressen, säger han sig inte veta. Men någonting är säkerligen på gång och det ska bli intressant om han fortsättningsvis stannar kvar i den offentliga sektorn eller om han – kanske efter en lagom lämplig tid – går över till näringslivet. Hans kontakter med den forne statsministern Göran Persson är ju goda (bland annat var han vigselförrättare när Ibrahim Baylan gifte sig) och denne har ju fortfarande väldigt många kontakter i näringslivet. Inte minst som ordförande i Swedbank. Det är fullt möjligt att Göran Persson hjälper till med att hitta ett kneg för Baylan. Vi får väl se vad som händer.

Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell ventilerade i dag möjligheten att de som inte är vaccinerade kan komma att omfattas av vissa restriktioner även efter 29 september. Det är ju då restriktionerna kommer att hävas. I alla fall de allra flesta.

Jag tycker nog att det inte är mer än rätt. Smittspridningen ökar faktiskt i landet och ute i världen nu och alla borde vid det här laget veta att den som får smittan kan bli riktigt dålig och till och med dö. De som nu i dag tas in på sjukhus för vanlig vård eller för intensivvård – och därmed tar resurser från övrig vård – är till övervägande delen ovaccinerade.

Vägran eller oviljan att vaccinera sig är naturligtvis ett individuellt beslut som har sin grund i någon övertygelse eller tro. Men för att minska smittspridningen och begränsa antalet som blir sjuka är det inte mer än rätt och riktigt att den eller de som är ovaccinerade hålls på sin kant med vissa restriktioner.

En gemensam lunch med bästa vännerna lyfte dagen för mig. Dagen har med andra ord varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s