Katastrofer av olika slag

Väldigt stort fokus läggs nu på att påminna om terrordåden mot framför allt World Trade Center i New York för 20 år sedan. 20 år sedan i morgon. 2977 personer dog den dagen när de båda tornen rasade ner efter att de attackerats med flygplan som kapats av personer tillhörande al-Qaida. På många olika kanaler ägnas denna händelse stor uppmärksamhet och det kommer att serveras många intervjuer med personer som befann sig i tornen och med brandmän och poliser.

SVT kommer att vika hela lördagskvällen åt händelsen och gissningsvis även beröra vad som har hänt efter terrordådet. För det fick vittgående konsekvenser.

Som sagt så dog knappt 3000 personer den dagen. Men fortfarande i dag dör det personer som försökte komma undan och/eller försökte rädda personer. Den väldiga rök som uppstod när tornen rasade orsakade andningsproblem och många har även fått cancer till följd av allt som de tvingades dra i sig den dagen. Bara antalet poliser som dött i sviterna av dådet för 20 år sedan uppgår till nästan 300. Till det kommer förstås många brandmän.

Terrordåden mot World Trade Center i New York och Pentagon utanför Washington DC var historiskt spektakulära. Men som alltid – utan att på något sätt förringa galenskapen som drev fram planeringen av terrordåden eller förminska den sorg som drabbade så många anhöriga till offren – finns det en annan verklighet som kräver mångdubbelt fler offer. Utan att medierna reagerar med minnessidor och utan att allmänheten inser allvaret.

Jag tänker på pandemin. Enligt officiella siffror har nästan 34 000 personer dött i covid-19 i staden New York. Detta under i princip ett och ett halvt år. Tidsperioden är självklart mycket längre än den tid som det tog från det planen körde in i de två tornen och till dess att de rasade. Men antalet offer är i runda tal tio gånger fler.

Den katastrof som pandemin utgör pågår dessutom för fullt. Deltavarianten sprider sig snabbt i New York och på väldigt många andra platser runt om i världen. Ändå finns det folk som totalt negligerar faran och inte anser sig behöva vaccin vare sig för att skydda sig själva eller för att begränsa smittan. I mina ögon är det beteendet liktydigt med att inte försöka ta sig ut från ett brinnande hus.

Just det här förhållandet med att det är de dramatiska händelserna som fångar mediernas uppmärksamhet är ju väldigt vanligt. De ständigt pågående och väl så dramatiska och drastiska händelserna går under mediernas nyhetsradar. Det finns hur många exempel som helst på det.

Tydligast är kanske att 14 000 barn under fem år dör varje dag till följd av sjukdomar som lunginflammation, diarré och malaria. Det är sjukdomar som är lätt botade. Undernäring och brist på vatten orsakar ungefär hälften av dödsfallen. Det ska sägas att det har blivit bättre.

När jag jobbade på Sundsvalls Tidning på 90-talet var det ungefär 40 000 barn under fem år som dog av dessa orsaker varje dag. Jag minns att jag under en ganska lång tid på ledarsidan hade rubriken 40 000 och sedan uppgiften om barnen som dog. Jag satte detta i relation till någon olycka i världen som fått rubriker för sina ”många” dödsfall. Efter ett tag blev folk väldigt upprörda över denna dagliga påminnelse. Långsamt pågående katastrofer vill vi inte läsa om och höra talas om. Det är något som ska tillhöra vardagen, tycks det som.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s