Val i faggorna

I morgon går norrmännen till val. Jag må säga att jag inte närmare har följt debatten i Norge, men om jag har förstått rätt så blir det förmodligen ett regeringsskifte. Å andra sidan kan opinionsinstituten ha fel alternativt att väljarna i sista stund ändrar sina preferenser. Valresultatet är ovisst intill de första vallokalundersökningarna som kan visa på tendenser och intill dess att alla röstsedlar är sluträknade.

Om två veckor är det också val i Tyskland. Också det kommer att bli spännande. Liksom i Norge pekar opinionsundersökningarna på att det blir en ny regering med Socialdemokraterna som träder till. Men det är bäst att gardera sig. Förändringarna i opinionen har varit snabba i Tyskland och under de två sista veckorna i valkampanjen kan mycket hända.

Vi får väl se hur det blir i dessa val och om det blir några större skillnader i den förda politiken. Förutsatt förstås att det blir regeringsskiften.

Ibland kan man ju tro att det snart är val också i Sverige. Just debatten om vilka partier som ska regera med vilka partier har väl lagt sig. Det tycks som att Moderaterna och Kristdemokraterna helt anpassat sig till Sverigedemokraterna. Ebba Busch tog första steget till det, men följdes snabbt av Ulf Kristersson. Den senares strävan – den enda han har – är att bli statsminister och för den sakens skull tycks han vara beredd att göra precis vad som helst.

Hårdare tag mot gängbrottslighet och brottslighet över huvud taget talade Kristersson om i dag under sitt sommartal. Typ att terroristlagar ska tillämpas mot gängen. Därmed trissade han upp ”budgivningen” inom högeroppositionen om vad som krävs för att komma till rätta med den organiserade brottsligheten. Han lovar att det inte regeringen har åstadkommit under sju år kommer han som statsminister att fixa på ett år.

Nåväl, jag ska inte i denna sena timme ge mig in på några diskussioner eller argumentationer av det tyngre slaget. Det är ett år kvar till valet och det kommer att ges många tillfällen att prata politik. Valrörelsen kommer säkerligen att bli hård.

Men för tillfället lägger jag ner snacket. Och konstaterar att min dag har varit bra. En lite blöt, men skön, höstdag.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s