S-ledare och S–vindar

Från och med onsdag nu i veckan kommer gymnasieeleverna i Skellefteå att erbjudas vaccin mot covid-19 under skoltid. Det är ett alldeles utmärkt initiativ av Region Västerbotten och Skellefteå kommun. Smittspridningen ökar igen i länet och den är kraftigast i Skellefteå och Umeå. Det är ju så att det är framför allt yngre personer som nu får smittan och för den vidare.

Ytterligare några socialdemokratiska distrikt är nu klara med vilken person som de nominerar till partiledarposten när Stefan Löfven lägger av i samband med partikongressen i november. De som har nominerat är helt eniga om att nästa partiledare ska vara nuvarande finansministern Magdalena Andersson. Allt talar för att hon blir den nye partiledaren. Förmodligen blir hon också statsminister fram till valet nästa år. Åtminstone.

Det har ju hänt tidigare att en socialdemokratisk finansminister blir partiordförande och statsminister. Jag tänker på Göran Persson. Han var finansminister i bara ett och ett halvt år innan han valdes till partiordförande och tämligen omedelbart klev in som statsminister. Det förblev han i tio år.

Det är nog inte så tokigt att ha varit finansminister innan ytterligare ett steg tas i karriären. Även om detta steg bara skulle stanna vid att bli partiledare. En finansminister bör ju ha fått en mycket bred och allsidig uppfattning om alla delar av politiken. Utan att ha något med socialdemokratin att göra tror jag att Magdalena Andersson kan bli en duktig partiledare. En god utbildning har hon ju definitivt.

När hon väl blir det så har vi ett läge när det är fler kvinnor än män som är partiledare. Nooshi Dadgostar för Vänsterpartiet, Annie Lööf för Centern, Nyamko Sabuni för Liberalerna, Ebba Busch för Kristdemokraterna och så Magdalena Andersson. Ett av Miljöpartiets språkrör är ju kvinna och heter Märta Stenevi.

De män som klamrar sig fast vid partiledarposten är ju på yttersta högern – moderaternas Ulf Kristersson och sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. I åtminstone de sist nämnda partiet finns det nog inga som helst planer på att låta en kvinna inta den ledande posten. Det finns i alla fall ingen kvinna som hittills har intagit någon framträdande position som i andra partier.

I Norge har det varit val i dag. Det är tydligt – att döma av nyheterna – att Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre som partiledare får bilda ny regering. Grovt räknat är det så det fungerar i Norge. En borgerlig regering sitter i två mandatperioder och en socialdemokratisk lika länge. Hur som helst blåser så kallade vänstervindar i Norge.

Det gör det i Tyskland också där det socialdemokratiska partiet tycks gå mot ett bra resultat. Kanske rent av vinna valet och kunna bilda regering. Åtminstone att döma av opinionsmätningarna. Men vi får se hur det blir.

Av utvecklingen i Norge och kanske Tyskland att döma skulle man kunna dra slutsatsen att den så kallade vänstervinden som fläktar också kommer att visa sig här i Sverige inför nästa års val. Det är inte utan att jag hoppas det, eftersom jag mycket ogärna och helst inte ser en regering som formellt leds av Moderaterna men styrs av och är helt beroende av Sverigedemokraterna.

Och med detta sagt konstaterar jag att dagen har varit bra, vilket jag är glad och tacksam för.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s