Ändra alfabetet!

När jag lärde mig att flyga ingick det i teorin att också lära sig att bokstavera. Både på svenska och engelska. Det var väl inte särskilt ofta som man använde sig av denna bokstavering. Alltid när man hade kontakt med tornet eller trafikledningen då man fick bokstavera planets registrering. I övrigt aldrig.

I dag kom jag att tänka på det här med bokstavering. Enligt Wikipedia härstammar vårt bokstaveringsalfabet (jo, det heter så) från 1891. Det är alltså 130 år gammalt. Det reviderades 1930 och sedan dess har bara en ändring gjorts och det var 1960 när bokstaven H byttes från Harald till Helge. Det som förändrades 1930 var hur siffrorna skulle läsas. Men jag återkommer till det.

Med tanke på att det i dagarna talats mycket om att det är 100 år sedan kvinnorna fick rösträtt här i landet, så kan det förstås diskuteras hur långt vi har kommit med jämställdheten. Det finns mycket i övrigt att önska. Kvinnor och tjejer har en god bit kvar till att bli jämställda med männen.

I dag när tankarna på detta och annat kom upp hos mig snuddade de en stund vid att det skulle vara intressant att granska lönestatistiken i kvinnodominerande yrken. Och att göra detta för att se hur de fåtaliga männens löner förhåller sig till kvinnornas. Jag skulle inte bli förvånad om männen tjänar bättre. Men det får som sagt granskningar visa.

Men vi återgår till bokstaveringen. Jag kan tycka att det är hög tid att ordentligt reformera bokstaveringen, vars funktion väl egentligen är överspelad. I flyget används som sagt bokstaveringen. På svenska för privatflyget och i Flygvapnet. Möjligtvis också för kommersiell inrikestrafik. Då och då är det kanske någon som dristar sig till att bokstavera sitt namn om det inte uppfattats rätt.

Varför ska då bokstaveringen reformeras? Jo, det är enbart mansnamn som bokstaveringsalfabetet består av. Adam för A, Bertil för B, Cesar för C och så vidare ner till Östen för Ö. I de franska och tyska bokstaveringsalfabetena finns det flera kvinnonamn. I det engelska som används inom flyget hittar jag fyra mansnamn och ett kvinnonamn. De andra bokstäverna exemplifieras med andra saker som Kilo för K och Foxtrot för F.

Nog skulle det vara trevligt med ett antal kvinnonamn i vårt bokstaveringsalfabet. Varför inte hälften av namnen?

När det gäller siffror så är det lite intressant: Fram till reformeringen 1930 var det enbart kvinnonamn som exemplifierade siffrorna. Julia, Anna, Beda, Cecilia, Dora, Ebba, Fina, Greta, Hedvig och Ida betydde 0, 1, 2 osv till 9. Hur man kommit fram till detta låter jag vara osagt. Jag finner då inte någon logik i det. Annat än möjligen att bokstäverna skulle vara mansnamn och siffrorna kvinnonamn.

Hur som helst ändrades det 1930 till det enda som var naturligt. Nämligen att 0 bokstaveras som nolla, 1 som ett, 2 som tvåa och så vidare till 9 som en nia.

Jag hyser väl inte några förhoppningar om att förändringar ska göras av vårt bokstaveringsalfabet. Men det skulle vara roligt om det åtminstone kunde tas upp på ett litet större plan än i denna blogg.

I dag var det dags för det högtidliga öppnandet av riksmötet. Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen, precis som han har gjort varje år som han varit statsminister. Nu är han inte statsminister särskilt länge till, så vi får väl under hösten höra ytterligare en regeringsförklaring läsas upp av den nya statsministern. Vem det blir är osäkert med tanke på att det är riksdagen som ska godkänna statsministern och på att det inte alls är säkert att en majoritet röstar på Socialdemokraternas nya partiledare.

Som jag alltid brukar skriva – vi får se hur det blir. Min dag har varit bra och inte minst därför att jag fick nödvändig massage av duktiga Lena Thall.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s