Vaccin, nät och budget

Det lutar åt att vi kommer allt närmare ett beslut om att allt fler ska få en tredje dos vaccin. Nu har man i Norge bestämt att alla över 65 år ska få en påfyllnadsdos. Vaccineringen börjar i nästa månadsskifte och tanken är då att köra vaccineringen som tidigare. Nämligen att de äldsta medborgarna får dosen först och sedan i åldersfallande skala.

Norge är inte ensamma om detta beslut. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gav ju i måndag klartecken för en sådan tredje dos med Pfizers vaccin. Myndigheten håller på en prövning av Modernas vaccin också och det förväntas ett godkännande av det vaccinet också.

I Storbritannien har man tagit beslut om att en tredje dos ska ges till alla över 50 år. Här i Sverige gäller ju den tredje dosen personer som är över 85 år samt de som bor på särskilt boende eller har hemtjänst. Men nog tror jag det snart kommer ett beslut om att åtminstone alla över 70 år ska erbjudas denna tredje dos. Förhoppningsvis kommer vi så småningom att gå ner till den nivå som Storbritannien bestämt.

Men vi får se hur det blir. Som alltid.

Att Facebook, Instagram och Whatsapp gick ner över hela världen i går har blivit föremål för en del skriverier och snack i dag. Jag skrev ju redan i går om det. Och kan komplettera med en liten berättelse om hur hela nätet ”går ner” för mig.

Under dagtid fungerar uppkopplingen helt normalt. Senare – på eftermiddagen och tidigt på kvällen – är det inte någon idé att ens försöka. Då har folk kommit hem från jobbet. De har käkat och sedan börjar de förmodligen använda sig av nätet. Jag vet inte hur det fungerar. Om jag förstod det rätt vid ett möte med bostadsrättsföreningen så delar varje trappuppgång på något utrymme.

Klart är att det i alla fall inte blir mycket över till mig. Vid sju-tiden kollade jag mot Bredbandskollen och fick då till besked att nedladdningen hade 1,24 i värde och uppladdningen 0,04. Tre timmar senare hade det ”lossnat” betydligt och motsvarande värden var då 42,41 respektive 32,45. Det är inte utan att jag tycker att våra grannar ska gå och lägga sig tidigt.

På mötet som jag var med på och som jag hänvisade till tidigare snackades det om att styrelsen i bostadsrättsföreningen ska ta fram förslag till hur tillgängligheten till nätet ska öka. Nu byggs det på kopparledningar och sådana kan tydligen ”vässas”. Eller om man ska dra in fiber. Det senare låter väl klokare om det nu är så att kapaciteten i fiber är större än vad kopparledningar kan erbjuda. Man får ju tänka lite på framtida behov också.

I dag presenterade både Centern och Moderaterna sina budgetförslag. Därmed kan kampen om vilken budget som riksdagen ska anta i november och framåt börja. Regeringen behöver ju få fullt stöd från Centern och Vänsterpartiet för att få igenom sitt förslag. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna arbetar för att i riksdagens finansutskott få till gemensamma ståndpunkter i enskilda budgetfrågor. Om det lyckas och de kan lura med sig antingen Centern eller Vänsterpartiet (underligare saker har hänt) så innebär det att oppositionens förslag vinner delsegrar.

Med i bilden ligger också att riksdagen i början av november ska antingen tolerera eller inte tolerera Magdalena Andersson som ny statsminister. Om hon blir tolererad och statsminister kan hon få en tuff resa med antingen hela budgeten eller delar av den som bär oppositionens signum. Det blir inte kul för henne och hennes parti under valåret som väntar.

Vännerna och jag gick på lokal i dag och käkade lunch. Det blev ett par trevliga timmar som naturligtvis var av helt annan karaktär än de möten som vi har på gymmet tidigt på morgonen tre gånger i veckan. En sådan morgon väntar i morgon. Jag hoppas att morgondagen blir lika bra som dagen har varit.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vaccin, nät och budget

  1. Arne Engholm skriver:

    Har du ditt Bredband fortfarande via ComHem/Tele2? Jag sålde ju in den lösningen i din förening för typ 10 år sedan. Kanske dags att uppgradera då nyttjandet av nätet blivit mycket mer omfattande. Dvs folk surfar mer ser film och playtjänster som drar mycket bandbredd.

    • olatheander skriver:

      Nej det har vi inte. Vi har haft (och har?) något som heter A3, men som tydligen har blivit Bredband2. Faktiskt vet jag inte vad som gäller. Det talas dock om att ComHem ska kunna uppdatera nätet och att alla ska få nya routrar. Vi får väl se vad som händer.

Kommentarer är stängda.