Elpriser skenar

Så kom beskedet att den man som misstänkts för att ha utfört sprängningen i Göteborg för en vecka sedan har hittats. Han hittades död i vattnet vid en kaj i Göteborg. Enligt polisen tyder ingenting på att något brott mot honom har begåtts. Skönt på ett sätt att han har hittats, men det skulle naturligtvis ha varit önskvärt att han hittats vid liv.

Den undersökning av sprängningen som nu fortsätter utan att någon gärningsman jagas, blir förstås svårare. Sprängningar sägs ju vara svåra att utreda eftersom så mycket av eventuella bevis förstörs vid explosionen. Polisen har säkerligen väl beprövade metoder för att komma framåt i utredningen. Enligt nyheterna i olika kanaler undersöks bland annat om den misstänkte gärningsmannen skulle ha kunnat ha andra människor som hjälpt honom.

Många är säkerligen intresserade av att få veta vad som orsakade explosionen. Experter borde kunna ta reda på i alla fall vilka alternativ som kan ha stått gärningsmannen till buds. Sedan borde det kunna gå att ta reda på hur gärningsmannen har fått tag på det material som sprängdes och hur detonationen utlöstes. Ja, frågorna är många och svaren finns kanske inte än. Måhända delges de inte heller fullt ut allmänheten.

En fråga som under den senaste tiden har fått allt större uppmärksamhet är elpriserna. Enligt den nordiska elbörsen kommer priset på en kilowattimme i södra Sverige i morgon att vara över två kronor och så högt pris har aldrig tidigare förekommit. En anledning till det är att priserna på el stiger snabbt i hela Europa till följd av brist på gas.

Mer eller mindre skenande prishöjningar på el kan komma att få stor betydelse för det miljötoppmöte som ska hållas i Skottland i nästa månad. Absolut nödvändiga överenskommelser om åtgärder för att minska effekterna av klimatförändringarna kan komma att skrinläggas, då all energi (om uttrycket tillåts) måste läggas på att begränsa kostnadsökningarna för att få fram elen.

Personligen har jag under ganska lång tid nu bekymrat mig för hur det kommer att bli i framtiden och då specifikt om vi kommer att kunna producera all den el som behövs. Hittills har svaret från ansvariga varit att vi producerar så mycket el att vi kan exportera el till andra länder. Jo, så är det måhända i dag, men om det kommer att fortsätta vara så om tre, fem, tio eller flera år återstår att se.

Jag är ju förespråkare för kärnkraft och med den nya kärnkrafttekniken kan redan använt bränsle utnyttjas under lång tid. Aggregaten kan dessutom göras mindre samtidigt som effekten förbättras. Alldeles oavsett vad man tycker om kärnkraft så tror jag att det är en energiform som kommer att få en renässans framöver. I alla fall om världens politiker anser att vi bör komma till rätta med klimatfrågorna – dvs minska utsläppen av växthusgaser – inom överskådlig framtid.

De väldiga satsningar på ny industri som görs i Västerbotten och Norrbotten kommer att kräva väldiga mängder el. Vilket rimligen som en konsekvens får att det blir mindre el som kan ”exporteras” till mellersta och södra Sverige.

En 100-årig man står inför rätta i Tyskland. Han var lägervakt i koncentrationslägret Sachsenhausen och åtalas nu för medhjälp till 3518 mord. I en annan rättegång står en 96-årig kvinna inför rätta. Hon var sekreterare i lägret Stutthof.

Det är bra att dessa åtal väcks. Om inte annat visar de att personer som varit inblandade i och aktiva i förintelsen inte kan komma undan sitt ansvar. Även om dessa nu gamla personerna fälls är det väl osannolikt att de kommer att få fängelse. Just på grund av sin ålder. Men domarna mot dem blir – om personerna fälls – viktiga symboler för att rättsstaten aldrig glömmer.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.