Oväntad pristagare

I går satt hustrun och jag och pratade lite om Nobelpriset. Varje dag presenteras ju nya pristagare och det är lite intressant att få veta vad det är som de har hittat på och kommit underfund och som motiverar priset. I går var det ju också en hel del spekulationer om vem som skulle få litteraturpriset.

Jag är inte alls kunnig på området. Visst jag hört namn på författare och känner till en del av deras produktion. Men jag är sorgligt medveten om att jag genom åren har läst alldeles för lite skönlitteratur. För att inte tala om poesi. I stället har det varit oerhört mycket läsning av utredningar, propositioner, motioner, tidningar och möjligtvis facklitteratur i speciella aktuella politiska ämnen. Den läsmängden av ”måste-typ” har starkt bidragit till att lusten att läsa vanlig skönlitteratur minskade till ett minimum.

Nu tycker jag själv att jag kommit igång – lite – med vanlig läsning. Jag har kommit att gilla författare från Afrika. Chimamanda Ngozi Adichie och hennes Halv gul sol var den första jag läste. Sedan har jag läst flera av hennes böcker. Chigozie Obioma är en annan författare som jag gillar. De är båda starka berättare och jag stort nöje av att läsa dem.

Så när vi satt i går och pratade om vem som skulle kunna få litteraturpriset så hoppades jag att det i alla fall skulle bli en författare från Afrika. Nu blev det Abdulrazak Gurnah som fick det. Han är född i Zanzibar och kom som flykting till England. Han har skrivit tio romaner och två av dem finns i svensk översättning. Jag kommer nog att tämligen snart inhandla åtminstone en av titlarna – ”Paradiset” eller ”Den sista gåvan”. Kanske båda.

Det är fantastiskt kul att Svenska Akademien nu medvetet försöker bredda sig genom att leta författare från andra delar av världen än – i grova drag – Europa och USA. Det finns förstås fantastiska författare runt om på vår jord som aldrig får den uppmärksamhet som de förtjänar i andra delar av världen. Det vore ju fantastiskt också om författare som inte översatts till engelska eller något näraliggande europeiskt språk får den här uppmärksamheten som Abdulrazak Gurnah nu har fått.

Abdulrazak Gurnah blev en pristagare som var helt otippad och det var roligt.

Jag tror att jag faktiskt slutar skriva här. Kanske sätter jag mig en timme eller så med en god bok så här fram emot natten. Jag ska ju upp rackans tidigt i morgon för att komma tidigt till gymmet.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.