Polen och lite sport

Det kändes lite eljest att under en stund kolla på Stockholms Maraton. Höstfärger i stället för försommargrönska. Men tydligen var det perfekt väder att springa i. Vindstilla och 14-15 grader. Troligen mycket syre i luften. Det blev bra tider. Kul också med en spurtseger i herrklassen. Förmodligen för första gången i loppets historia.

Redan i går presenterades nyheten att författningsdomstolen i Polen har kommit fram till att flera delar av EU:s grundfördrag är oförenliga med Polens grundlag. Det är mycket uppseendeväckande och väldigt dramatiskt. Detta eftersom domstolen med detta ställer sig utanför den grund som är förutsättningen för ett medlemskap i EU.

Nu blir inte domen giltig förrän den publiceras i Polen och det är regeringen som avgör när det ska ske. Och om det ska ske. Polen och EU har länge legat i en konflikt med varandra eftersom regeringen i Polen undan för undan har dragit landet mot ett auktoritärt styre. Regeringen tvingar domare att sluta för att få domare som dömer som regeringen vill att lagen ska se ut.

Vi får väl se om Polen i slutändan publicerar domen. EU har uppmanat landet att frångå politiseringen av rättsväsendet, vilket Polens regering vägrar att göra. Så länge Polen är medlem i EU och obstruerar mot beslut som fattas i EU och ska gälla i EU, kan EU-domstolen utdöma kraftiga viten. Dessa skulle landet förmodligen strunta i att betala, som det verkar nu i alla fall.

Från 1 januari kommer en ny EU-lag att gälla: villkorslagen. Den medger att EU kan hålla inne med ekonomiska stöd och bidrag till det land som inte respekterar rättsstatens principer. Redan nu har stora belopp hållts inne i väntan på hur Polen skulle ställa sig till kraven på en rättssäker ordning. Polen är en av de största bidragstagarna i EU och innehållet stöd kan negativt påverka Polens ekonomi. Så stora är bidragen.

Vi får väl se vad som händer. Klart tycks i alla fall vara att EU måste vidta åtgärder mot Polen och Ungern för att de staterna inte tillämpar rättsstatens principer. Grunden för medlemskap i EU är och ska vara densamma och de som inte följer dessa principer ska – i sista hand – förvägras medlemskap. Innan dess kan dock många olika åtgärder vidtas för att försöka få regimerna i dessa länder på bättre tankar.

Jag lider med folket i Libanon. Nu läser jag att landet är utan elektricitet och kommer att vara det kanske ända fram till i början av nästa vecka. Detta helt enkelt därför att elkraftverken inte har bränsle. Dag för dag blir situationen allt värre i landet och politikerna som finns gör ingenting. Kanske för att de inte vet vad de ska göra. Deras huvudsakliga gärning tidigare har ju varit att korpa åt sig så mycket som möjligt av den ständigt närvarande korruptionen. Det ger ju inte precis någon erfarenhet av att faktiskt jobba för att landets invånare ska kunna erbjudas någorlunda drägliga förhållanden.

Slutligen – Sunnanås tjejer spelade oavgjort mot Notvikens dito. Det var bra. I första mötet mellan lagen den här säsongen åkte Sunnanå på en tung förlust. Skellefteå AIK vann sin hemmamatch i dag och så vann de svenska fotbollsherrarna VM-kvalmatchen mot Kosovo med 3–0. Men det såg lite skakigt ut ett tag.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.