Vilken rolig överraskning

Vilken härlig överraskning! Det jag tänker på är junioren Frida Karlsson som i dag kom tvåa och tog silvermedaljen i damernas 10 km klassisk stil på skid-VM. Hon var bara tolv sekunder efter den suveräna Therese Johaug. Charlotte Kalla kom nia och Ebba Andersson, återkommen efter en släng av förkylning, kom på 13:e plats. De båda senare var inte så glada över sina placeringar.

Desto gladare var förstås Frida Karlsson. Och tacka för det. För bara en vecka sedan deltog hon i sin första världscuptävling och kom sjua. Tidigare i veckan kom hon femma i skiatlonen i skid-VM. En sak är helt klar – Frida Karlsson är given i stafettlaget och i stafetten tror jag att de svenska skidtjejerna kan ta en medalj till.

Under den senaste tiden har det talats mycket om vad som händer när det blir ett långvarigt elavbrott. Vi är ju – särskilt i städerna – väldigt dåligt rustade för ett sådant avbrott. Dottern, som är duktig på att vara förberedd,  köpte för länge sedan ett sådant där stormkök till mig. Det harjag naturligtvis aldrig använt. Men jag vet var det är och det fattas bara en liter rödsprit för att det ska fungera.

I dag slog jag till och inhandlade en sådan där dynamoradio. Eller vevradio som jag hellre vill kalla den. Ingen elsladd, inga batterier. Det är bara att veva några minuter så finns kraften där för att lyssna på radio. Det finns också sådana där anslutningar som innebär att man kan ladda sin telefon eller sin platta. Och så finns där en kraftig ficklampa. Det är onekligen så att jag känner mig lite som en så kallad prepper. Nu fattas det bara ett par dunkar som jag kan fylla med vatten och lite konserver. Gärna soppa i burkform. Sedan tycker jag att vi i vårt hushåll kan känna oss någorlunda väl rustade om det som man inte tror ska hända faktiskt händer. Ja, och så några kontanter förstås. De ingår ju också i förberedelserna för det oväntade, sägs det.

Just nu befinner sig USA:s president Donald Trump i Hanoi i vietnam. Där är också Nordkoreas diktator Kim Jung-Un. I morgon och på torsdag träffas de två för ett nytt toppmöte. Båda säger att de vill ha en kärnvapenfri Koreahalvö, men det är de facto inte mycket som har hänt från Nordkoreas sida sedan de två träffades förra året. Nordkorea har förvisso inte provskjutit några missiler, men kärnvapnen är kvar.

Vi får väl se vad som kommer ut av det här mötet. Trump kommer självklart att skryta över vad vad han har sagt och gjort. Redan har han ju hävdat, vilket jag nämnt tidigare, att det är han som har avstyrt ett krig på halvön. Jo, det kan han ju säga om han med det menar att han inte gick till angrepp mot Nordkorea. Det var ju inte så länge sedan dessa två herrar jämförde storleken på sina avfyrningsknappar till en krigisk drabbning. Dessa knappar skulle finnas på deras skrivbord. Riktigt så fungerar det ju inte, men dessa två – en som är ren diktator och en som nog gärna skulle vilja vara det – agerade då som småpojkar som grälar om vems leksak som är finast.

Hemma i USA blir det intressant kan man tro. Trumps tidigare advokat, Michael Cohen ska vittna inför ett utskott i kongressen i morgon. Vita huset har redan innan Cohen avlagt sitt vittnesmål avfärdat honom som lögnare och inte trovärdig. Men Cohens utsagor är nog helt sanna. Han är ju redan dömd för att en gång ha ljugit inför kongressen och i maj börjar han avtjäna sitt treåriga fängelsestraff. Jag kan inte tro att han vill plussa på tiden bakom galler genom att än en gång ljuga inför ett kongressutskott. Det han säger kan bli några kraftiga grundskott mot den sittande presidenten.

Jag noterar också i dagens nyhetsflöde att akademiledamoten Sara Danius slutar i Svenska akademien. Hon ville komma tillbaka som ständig sekreterare, men fick inte bli det. Så nu får hon i stället retroaktiv lön som ständig sekreterare under det år som hon inte haft det jobbet plus ett avgångsvederlag. Det snackas om miljonbelopp. Om det är sant vet väl bara hon och hennes advokat och den eller de som förhandlat å akademiens vägnar.

Nu får det vara bra för i dag. Dagen har varit god mot mig.

Annons