Skellefteå i Agenda

Det var lite intressant i afton när SVT:s Agenda tog upp Skellefteå som exempel på hur vanskligt det kan bli att få tag på alla människor som ska jobba här i stan framöver. Det är ju inte bara personal till batterifabriken som behövs. Det behövs folk över allt. Uppgiften som gavs var att det finns 2000 lediga arbeten men bara 1000 arbetslösa.

Det jag tycker är intressant är den nya bestämmelse som börjar gälla på onsdag. Då måste en person som kommit från ett annat land för att arbeta tjäna minst 27 360 kronor för att få sitt uppehålls- och arbetstillstånd förnyat. I Agenda sades att det i Skellefteå handlar om cirka 200 personer som inte tjänar de här pengarna och som därför inte vare sig får arbeta vidare eller stanna i Sverige.

Frågan hur de nya reglerna kommer att påverka den offentliga sektorns och näringslivets behov av arbetskraft gick till arbetsmarknadsminister Johan Pehrson. Han hänvisade till behovet att få ordning på arbetskraftsinvandringen. Och så talade han om att en utredning i början av nästa år kommer att presentera förslag till hur arbetskraftsinvandringen ska fungera i framtiden. Pehrson uteslöt inte att det kommer att skapas undantag. Kanske till och med regionala sådana.

Jo, jo. Som jag tidigare nämnt i något inlägg så ska utredningsförslagen hanteras med remisser och beredningar samt förslag och eventuella undantag (om Sverigedemokraterna vill ha några sådana) kan inte börja gälla förrän kanske vid årsskiftet 2024-2025. Till dess hinner många förlora sina jobb och därefter utvisas.

Det är också lite intressant att Johan Pehrson hävdar att det finns 300 000 arbetslösa i Sverige och att regeringen genom att skapa fler utbildningsplatser tycker att dessa arbetslösa kan ta de jobb som arbetskraftsinvandrare nu kanske måste lämna för att deras löner inte når 80 procent av medianlönen i landet.

Johan Pehrson och regeringen i övrigt samt förstås Sverigedemokraterna borde rimligen förstå att det inte fungerar så som resonemanget lyder. Varför finns det i så fall 1000 registrerade arbetslösa när det finns 2000 lediga platser? Det är väl för sjutton bara att anvisa de arbetslösa till ett ledigt jobb, tänker kanske regeringen. Skit detsamma om de klarar jobben eller inte.

Nu funkar det inte med att arbetslösa blir kommenderade till ett ledigt jobb kanske 120 mil bort. Och till ett fast jobb som måhända en utbildad arbetskraftsinvandrare har haft. Det är ju fortfarande så att det är arbetsgivarna som anställer och de anställer förstås bara sådana som är kvalificerade för de jobb som är lediga.

Jag har varit inne på det tidigare och säger det igen. Regeringen och Sverigedemokraterna kommer mycket snart att bli varse att det lönekrav som de rest för arbetskraftsinvandrare blir ett kännbart negativt slag mot offentlig sektor och näringsliv. Inte minst här i våra trakter där behovet av arbetskraft är så stort.

Min dag har varit bra med många kontakter. Både nya och gamla.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.