Fler ska avlägsnas

Det har ju stått helt klart sedan lång tid tillbaka att Sverigedemokraterna ogillar utlänningar. Ja, kanske inte alla utlänningar. Men definitivt alla som har kommit från länder utanför EU och då i synnerhet från länder i Mellanöstern.

Invandringen till Sverige har minskat mycket kraftigt under senare år. Integrationen har inte fungerat särskilt bra. Det som Sverigedemokraterna och regeringen nu försöker göra är att förbättra integrationen genom att strypa invandringen. Och inte bara det.

De senaste greppen är ju att personer som kommer från länder utanför EU måste tjäna minst 27 360 kronor i månaden för att få stanna. Ja, det förutsätter förstås att de har tillfälliga arbets- och uppehållstillstånd. Om de har permanent uppehållstillstånd och därmed obegränsade möjligheter att arbeta får de tjäna hur lite som helst. Det skiter regeringen i.

Jag har skrivit om detta tidigare. Många gånger. Bara inom Skellefteå kommuns socialtjänst riskerar över 100 anställda att få sluta sina jobb och lämna Sverige på grund av detta lönekrav.

Sverigedemokraterna och regeringen fortsätter att strama åt för utomeuropeiska invandrare. I dag presenterades nyheten att en utredning tillsätts som ska göra det lättare för staten att ”avlägsna” utlänningar. Regeringen anser att det ska finnas andra möjligheter att vägra uppehållstillstånd och att återkalla uppehållstillstånd än brottslig verksamhet.

Utredaren ska ta fram förslag på vilka ”brister i levnadssättet” som ska kunna leda till att personen avlägsnas från landet. Regeringen säger i sina direktiv till utredaren att sådana brister ”bör” vara bristande regelefterlevnad. Med det menar regeringen bidragsfusk, men även skulder till det allmänna eller till enskilda personer. Det senare öppnar i princip för att de som hamnat hos kronofogden riskerar att ”avlägsnas”.

Vidare gäller det association eller samröre med kriminella gäng, extremistiska organisationer eller miljöer som hotar ”grundläggande svenska värderingar”. Utredaren ska också kika på om det är möjligt eller lämpligt att även ta med yttranden som ”allvarligt hotar grundläggande svenska demokratiska värden”.

Jag blev väldigt upprörd när jag hörde att Sverigedemokraterna och regeringen tillsätter denna utredning som ska vara klar i mitten av januari 2025. Jag ser det som i vissa delar rent rasistiska förslag. Visst är det så att kriminella gäng och organisationer har siktat in sig på och lever gott på så kallade välfärdsbrott. Men alla som sysslar med det är sannerligen inte utomeuropeiska invandrare. Den brottsligheten upphör inte genom att ett antal personer avlägsnas ur landet.

Blir det så att också yttranden som ”allvarligt hotar grundläggande svenska demokratiska värden” kommer att bli skäl för utvisning – ja, då är regeringen en bra bit ner på det sluttande planet som, enligt mig, utgör stor risk för att vår demokrati inskränks.

Jag är klart oroad över, och det är därför jag klassar förslagen som rasistiska, att åtgärderna motiveras av så luddiga begrepp. Ska ”grundläggande svenska värderingar” i detalj analyseras och skrivas in i lagboken? Vem ska bestämma vad det är? I dag är det Sverigedemokraterna som gör det och ska det vara så även i framtiden?

Om brister i levnadssättet utgör orsaker till att integrationen inte fungerat, så är jag väl snarare benägen att hävda att integrationen fungerat väl och att ”utlänningarna” väl anammat och anpassat sig till de normer som råder när det exempelvis gäller fusk med VAB-dagar. Eller…?

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.