Fel pausa stöd

Situationen i Gaza är förfärlig. Befolkningen på Gazaremsan har tvingats fly till de södra delarna av området. Nästan alla svälter. Det är brist på mat, vatten, mediciner – ja, brist på allt. Människorna lever i tält eller i ruinerna av sina bostäder. Samtidigt fortsätter striderna i området mellan israeliska armén och Hamas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har så sent som i dag lovat att fortsätta kriget till dess att Hamas inte längre finns och till dess att alla i gisslan, som Hamas håller, är fritagna. Det uttalandet kan inte tolkas på annat sätt än att Israel ska fortsätta med sin militära aktion i många månader till.

För inte länge sedan meddelade Israel att det fanns anställda i FN-organet UNRWA – som helt är inriktad på humanitärt stöd till palestinier – som deltagit i terroristattacken mot israeler 7 oktober (den attack som startade kriget). Uppgiften togs omedelbart för sann och flera länder upphörde med att ge stöd till UNRWA. Nu har Sverige också gjort det.

Inom UNRWA har flera personer fått sparken och FN utreder nu vad som hänt och vilka som kan ha varit inblandade.

Personligen tycker jag nog – så vitt som är beskrivet i medierna – att reaktionen hos länderna som ger stöd till FN-organet är en smula förhastad. Den normala gången borde vara att låta undersöka uppgifter som kommer från en part i ett pågående krig, innan några beslut fattas.

I det här fallet är det dessutom synnerligen ömmande behov hos mer än en miljon människor som ytterligare förvärras. Jag hoppas verkligen att den utbetalning som nu har pausats, snarast kan äga rum. Sida har fått till uppgift att göra en översyn av utvecklingsbiståndet till Palestina. Den översynen ska vara klar senast 15 februari. Må den resultera i Sverige kan betala ut de 400 miljoner kronor som regeringen redan fattat beslut om. Det är storleken på det så kallade kärnstödet till det palestinska folket.

UNRWA har cirka 30 000 medarbetare och organisationen är den största arbetsgivaren i Gaza. Ta vilken organisation eller vilket företag som helst i världen med så många anställda och granska dem. Jag är säker på det finns personer överallt som inte är lojala mot sin arbetsgivare, dess verksamhet och värderingar. I det här fallet med UNRWA blir de pausade ekonomiska stöden en form av kollektiv bestraffning.

Så ser jag i alla fall på saken. Om det är rätt eller fel finns det säkert olika åsikter om.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.