Krigen fortsätter

I dag har den israeliske försvarsministern Yoav Gallant kommit till USA och Washington DC. Han är där för att försöka få USA att skicka mer vapen till Israel. Det var ju för en tid sedan som president Joe Biden såg till att stoppa en leverans av så kallade dumma bomber (som bara faller från planen och inte kan styras). Detta för att USA var rädd för att bomberna skulle användas för att bomba Rafah i södra Gaza.

USA tycker att antalet dödade Gazabor räcker nu. USA har lagt fram en plan för att åstadkomma en längre vapenvila. Den har inte kunnat realiseras. Israel vill fortsätta kriga för att utplåna Hamas och befria de personer som fortfarande är gisslan hos Hamas. Hamas å sin sida har inget intresse av att lämna ifrån sig gisslan förrän Israel slutar kriga och helt lämnar Gaza.

Total motsättning på det diplomatiska planet med andra ord. Det plan på vilket nog de allra flesta sätter sitt hopp för att få slut på Israels dödande av palestinier. Stora demonstrationer har i dag och i helgen ägt rum i Israel. Demonstrationerna riktas mot den israeliska regeringen som inte har kunnat befria gisslan och som lät sig överraskas av Hamas anfall i oktober förra året och som vill få regeringen med Benjamin Netanyahu att avgå.

Jag tror att det enda realistiska sättet att få stopp på Israels krigföring mot Gaza är att helt upphöra med vapenleveranserna dit. Och att även andra länder som exporterar vapen dit också upphör med det.

Ett land som däremot verkligen skulle behöva vapen är Ukraina. Skicka vapnen dit i stället och låt landet få oändligt mycket mer vapen för att ge Ukraina en möjlighet att ta tillbaka landområden som Ryssland har tagit.

Hur stora möjligheterna är för det återstår att se. Ryssland har ju ockuperat de östra delarna av Ukraina i tio år nu och är självklart väl befästa i området. Att ta tillbaka det är och blir inte lätt. Risken är stor för att kriget i Ukraina kommer att hålla på länge och den största möjligheten att få ett stopp på kriget är, tror jag, att fortsätta att försöka svälta ut ockupanten och angriparen Ryssland.

Det blir dock inte så lätt eftersom Ryssland nu får duktigt med hjälp från Nordkorea som glatt levererar vapen och ammunition till Ryssland. Också från Kina kommer hjälp och då inte minst i form av pengar som betalas för olja och gas.

Dagen har varit mycket bra med ett par timmars gott samtal med goda vännerna.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar