Vad består krisen av?

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har beräknat hur stort ekonomiskt underskott som regionerna får i år. 20 miljarder kronor tror man på den organisationen att det samlade underskottet blir. Lite skeptisk är jag till denna uppgift. SKR har ju uppgiften att tala för sina medlemmar och det är självklart att om det uppstår problem så ska SKR larma om det. Och handlar det om pengar som är det självklara kravet att staten ska ”rädda” kommunerna och regionerna.

SKR säger via sin chefsekonom att regionerna upplever en ekonomisk kris nu. Jo, det är nog tydligt för de allra flesta. Runt om i landet har den ena regionen efter den andra, det ena sjukhuset efter det andra, sagt att de måste banta personalstyrkan för att få ekonomin att gå ihop. Eller i alla fall för att minska underskottet.

Men det är inte den enda krisen som vården upplever. Det är väl känt att vården har väldigt svårt att rekrytera den nödvändiga personalen. Ibland hörs det att det finns pengar, men inte personal. Så är det säkerligen. Antalet sjuksängar eller vårdplatser eller hur man nu uttrycker det har blivit färre till följd av att det inte finns personal.

Sedan en tid tillbaka strejkar ju också sköterskor och annan personal som är organiserade i Vårdförbundet. De protesterar mot att de ständigt – vid nästan varje arbetspass – tvingas jobba över för att få vården att fungera någorlunda. Vårdförbundet vill ha en smärre arbetstidsförkortning, men det säger arbetsgivarna att de inte har råd med.

Ska vi tro att konflikten inom vården förblir olöst i sommar? Jo, jag tror det i alla fall. Men förr eller senare måste det väl bli någon form av lösning. Jag tror inte att konflikten inom vårdsektorn blir en lika långdragen konflikt som den IF Metall har mot Tesla.

Finns det något gott med konflikten inom vården? Förutom då att Vårdförbundet på ett mycket tydligt sätt gjort klart för allmänheten hur deras arbetssituation är. Det har den breda allmänheten förståelse för och än så länge är det Vårdförbundet som har allmänhetens stöd.

Nja, det mesta i övrigt är nog inte positivt. Väldigt många personer som har behov av vård har fått svårt att få tid. Det är bara det som är akut som får företräde. Chefsekonomen på SKR, Annika Wallenskog, säger att det är den åldrande befolkningen och ny teknik som skapat underskotten. Och så tillägger hon i ett uttalande till DN att ”Ju mer man kan behandla desto högre blir efterfrågan. Vården har en tendens att svälla och då måste man hålla igen.”

Den givna följdfrågan på det är naturligtvis vilken vård som inte ska ges. Jag tar för givet att chefsekonom Wallenskog anser att hennes eventuella krämpor nu och i framtiden i alla fall alltid ska behandlas.

Ganska anmärkningsvärt tycker jag också att det är att vår statsminister Ulf Kristersson i ett uttalande i TV4 sa att han inte tycker att vården är i kris. Han som för inte alltför länge sedan lovade att ingen vårdpersonal skulle sägas upp.

Jo, jo – en statsminister kan förstås inte veta allt. Men en sådan stor bit av verkligheten borde han i alla fall ha en aning om.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar