Värdet av skadestånd

Mannen som först våldtog och sedan kastade ner en kvinna i ett över 20 meter djupt gammalt gruvhål har nu fått sin dom. Det blev livstid och därefter utvisning. Utan att närmare ha satt mig in i fallet tycks det vara en dom som få kan ha några synpunkter på.

Han döms även till att ge kvinnan ett skadestånd på över en halv miljon kronor. Också det får nog anses vara rimligt med tanke på de relativt låga skadestånd som brukar utdömas till brottsoffer.

Den fråga som jag ställer mig är om och i så fall hur mycket som den drabbade kvinnan kan komma att få. Den dömde mannen lär inte kunna betala det eftersom han kommer att sitta i fängelse under överskådlig tid. Brottsoffret har möjlighet att vända sig till Kronofogden som kan driva in dessa pengar. Om det finns något att driva in.

Som det fungerar när inte detta första led fungerar så kan brottsoffret vända sig till sitt försäkringsbolag. Om brottsoffret inte heller då får full ersättning från försäkringsbolaget kan personen i fråga ansöka om brottsskadeersättning hos Brottsoffermyndigheten. Om sådan ersättning beviljas är den sällan lika stor som det utdömda skadeståndet.

Nu kan pengar aldrig ersätta det förmodligen livslånga trauma som kvinnan i det här fallet utsattes för. Sent omsider lär hon emellertid få en viss ersättning, vilket hon väl förtjänar. Det är inte så ofta, lyckligtvis, som sådana här brott uppdagas där gärningsmannen visat sådan brutalitet och känslokyla.

I nyhetsflödet i övrigt kan noteras att nye statsministern Ulf Kristersson ska resa till Turkiet för att träffa president Erdogan. Kristersson och Sverige är ju angelägna om att Turkiet ska godkänna Sveriges – och Finlands – ansökningar till Nato. Men Turkiet ställer krav som Sverige förmodligen inte kan uppfylla. Erdogan vill nämligen att Sverige ska skicka ett antal personer till Turkiet. Personer som Erdogan anser vara terrorister.

Jag hoppas verkligen att Kristersson i sin ambition att visa på framgångar i Natoansökningsprocessen inte låter sig övertalas att skicka personer som behöver skydd och ska ha skydd till Turkiet. Natoanslutningen får i så fall vänta till efter presidentvalet i Turkiet nästa år. Det är ju inför det och möjligheten att bli omvald som Erdogan agerar enligt tämligen samstämmiga bedömningar.

Jag har också uppmärksammat att det finns en begynnande och ganska stor oro i Norrland över att den nya regeringens aviserade politik kan komma att ställa till det. Det gäller arbetskraftsinvandringen som regeringen vill begränsa kraftigt.

Här uppe i norra delarna av Sverige behövs arbetskraftsinvandring. Ja, den är en förutsättning för att industrisatsningarna ska lyckas. På Northvolt i Skellefteå finns enligt uppgift personer från 70 länder representerade både i produktionen av batterier och i den fortsatta utbyggnaden av fabriken.

Totalt sägs behovet av arbetskraft i den norra delarna av landet under de närmaste 15 åren uppgå till cirka 100 000 personer. Gissningsvis är inte intresset från etablerade svenskar så stort att en sådan flyttningsrörelse kan komma igång från södra och mellersta delarna av landet. Arbetskraft från andra länder behövs.

Min dag har varit bra.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.