Kampen avgjord?

Sent på söndagskvällen kom beskedet via Sky News och The Guardian att den tidigare premiärministern Boris Johnson inte ställer upp som kandidat till att bli ny Toryledare – igen. I morgon går nomineringstiden ut och allt talar för att den tidigare finansministern i Boris Johnsons regering, Rishi Sunak, blir ny premiärminister. Denne har samlat mer än 150 konservativa parlamentsledamöter bakom sig. Det krävs minst 100 för att kunna delta i kampen om posten som ledare för Torypartiet.

Vi får väl se om uppgifterna är korrekta. Boris Johnson skyndade hem från en semester för att mest troligt kunna vara med i racet. Dock är det enligt vad som kommunicerats knappt 60 parlamentsledamöter som stöttat honom. Förmodligen är det också skälet till att han hoppar av.

Rishi Sunak var med i kampen om att bli Toryledare och premiärminister när Boris Johnson fann sig tvingad att lämna posten för sex veckor sedan. Då vann Liz Truss, som sedan gjorde bort sig ordentligt och avgick efter bara 45 dagar. Förmodligen är det en majoritet av den brittiska befolkningen som tycker att ett nyval hade varit det bästa i det här läget. Men se, det tycker inte Tory som har väldigt dåliga opinionssiffror.

Ett nyval är ändå inte uteslutet inom en ganska nära framtid. Allt hänger på hur den luttrade marknaden reagerar på att Rishi Sunak blir ny premiärminister och hur det budgetförslag som hans regering inom kort måste lägga fram. Storbritannien har ju en mycket besvärlig ekonomisk situation och britterna i gemen har tuffa tider att se fram emot. Förmodligen med kännbara nedskärningar i bland annat bidrag. Allt för att försöka få ordning på ekonomin.

Jag tycker att det är lite spännande med kungskobran som rymde från sitt terrarium på Skansenakvariet i helgen. Personal har letat efter ormen, vars flykt fångades på film av en besökare. Men ännu har inte ormen kunnat fångas in. Ormen är världens största giftorm, men inte aggressiv och cirka 2,5 meter lång.

Man kan tycka att det inte borde vara särskilt svårt att hitta en sådan stor orm. Men om den kan ta sig ut från sitt terrarium genom att trycka bort en ljusarmatur så har den garanterat möjligheter att gömma sig väl också. Vi får väl se om jakten på ormen blir mer lyckosam i morgon. Personalen säger att den vet ungefär var den kan befinna sig.

Ja, mer än så här skriver jag inte i kväll. Dagen har varit bra och behaglig.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.