Får vänta på svar

En lugn och stillsam dag är snart över. Skidtävlingar i olika former lockar alltid och jag är rädd för att det blir en del tv-tittande så snart VM i skidor drar igång i veckan. Det vore ju kul om det går bra för de svenska deltagarna, men oavsett om så sker eller inte så bjuder tävlingarna ofta på spänning och dramatik då kampen står mellan enskilda individer och marginalerna inte sällan är sekunder eller delar av sekunder.

Nåväl, det blir säkert lite ordande om dessa tävlingar vad det lider.

Den märkliga affären inom Utrikesdepartementet får alltmer uppmärksamhet. I slutet av januari bjöd den svenske ambassadören Anna Lindtedt in dottern till den i Kina fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai, Angela Gui, till ett möte på Sheraton i Stockholm. Med på mötet var bland annat två män som uppgavs vara affärsmän, men som tydligen hade direkta kontakter med den kinesiska ambassaden i Stockholm.

Mötet var på intet sätt sanktionerat av UD och sagespersoner på UD säger att ingen på UD som jobbar med fallet Gui Minhai visste något om mötet i förväg. Nu är Anna Lindstedt under utredning av säkerhetspolisen och även internt på UD sker en utredning om vad som hänt och varför det hänt. I kväll intervjuades Angela Gui av SVT:s Agenda och det är tydligt att man från kinesiskt håll har försökt få Gui Minhai att hålla tyst om sin far och hans situation. Då, kanske, skulle han kunna bli fri efter en rättegång som ”bara” skulle uppgå till några år. Det kan sägas att Gui Minhai har varit i fängsligt förvar i cirka tre år efter det att han kidnappades från sin semester i Thailand av kinesiska agenter.

I Agenda intervjuades också moderatledaren Ulf Kristersson, som fick uttala sig om fallet. Det han – klokt nog – fokuserade på var att nu få svar på alla frågor som kan ställas om Anna Lindstedts arrangemang och om Kina på något sätt har agerat för att försöka tysta ner fallet. Men han sade också att Sverige och svenskarna länge haft en naiv inställning till Kina. Kina är en diktatur, som på många olika sätt och mer eller mindre öppet agerar globalt för att tjäna landets intressen.

Det återstår att se vad de utredningar som nu satts igång leder fram till. Men att döma av det som nu är känt så kan man nog förvänta sig att Sverige tämligen snart har en ny ambassadör i Kina.

Och med detta lilla inlägg är det bara att konstatera att min dag har varit bra och jag hoppas att kommande dagar också blir det.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.