KD bröt överenskommelsen

Så hände det som skulle ha hänt förr eller senare – den så kallade Decemberöverenskommelsen från förra året har spräckts. Det hände när en klar majoritet på Kristdemokraternas riksting röstade emot sin partistyrelse och upphävde överenskommelse genom att Kristdemokraterna nu tar ett steg bort från den.

Beslutet som fattades lyder: ”Att rikstinget uttalar att Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja ett arbete för att avveckla decemberöverenskommelsen.”

Nu kommer ju ingenting dramatiskt att hända i förstone. Allianspartierna kommer i riksdagen att rösta för sina egna budgetförslag och lägga ned rösterna när de övriga partiernas förslag läggs fram för beslut. Det var tänkt att så skulle vara fallet från början och så kommer det att bli också när regeringens budgetförslag ska klubbas. Beslutet på Kristdemokraternas riksting får praktisk politisk betydelse och konsekvenser först den dag när de fyra allianspartierna lägger fram ett gemensamt budgetförslag, vilket fallet var för ett år sedan. Det var då som Sverigedemokraterna stödde alliansens förslag och förklarade att partiet har för avsikt att fälla varje regering som inte gör som Sverigedemokraterna vill.

Eftersom inget annat parti vill dansa efter Sverigedemokraternas pipa skapades decemberöverenskommelsen. Den var i princip destinerad att falla långt innan det tidsmässiga slutmålet som var 2022.

Kristdemokraternas beslut kan emellertid få konsekvenser i form av att också Moderaterna på sin stämma nästa vecka ska behandla decemberöverenskommelsen. Inom Moderaterna har motståndet mot överenskommelsen varit starkare än inom Kristdemokraterna och det får väl närmast tas för givet att också den moderata partiledningen åker på ett nederlag när de valda ombuden ska säga sitt. På så sätt kan Kristdemokraternas beslut sägas ha brutit isen, det vill säga frigjort den kritik som finns i alla allianspartier mot överenskommelsen.

För regeringen blir det ytterligare en prövning. Den har ju presenterat ett budgetförslag som faktiskt efter egen utsago kommer att resultera i en något ökad arbetslöshet samt därtill en kraftigt ökad skatt. Mot bakgrund av de prövningar som regeringen möter nu – med ett skärpt säkerhetsläge och en historisk ström av flyktingar som söker sig till landet, vilket ställer krav på snabba och konkreta åtgärder – hade regeringen nog helst sluppit den politiska osäkerhet som Kristdemokraternas beslut öppnar för. I förmiddags meddelade ju statsminister Stefan Löfven att regeringen har gett uppdrag till Migrationsverket att förbereda sig för tillfälliga lösningar som till och med kan vara att inkvartera flyktingar som inkommit till Sverige i tältläger.

Det skulle vara intressant att veta hur statsminister Löfven tänker just nu. Säkerligen funderar han mycket på framtiden. Just nu kommer dock ingenting att hända, men under nästa år är det tänkbart att han skulle skapa en ny regering över blockgränserna. Det skulle förvisso innebära att ett eller flera allianspartier får vara med och administrera en ekonomisk politik som de alls inte är överens med. Å andra sidan är det inte ”värre” än den situation som allianspartierna utsatt Socialdemokraterna för. Under hela första halvåret i år var det en borgerlig budget som regeringen administrerade.

Nåväl, en spännande eftermiddag blev det. Och den nya unga partiledaren Ebba Busch Thor fick lära sig att hon inte kan göra vad som helst gentemot ombuden. Det är en sak att hon styr och ställer och byter ut partiets företrädare mot personer som står henne och därmed hennes åsikter närmare. Att byta ut ombuden och få dem att lyda henne lyckas inte någon partiledare med. Ombuden har sina mandat från medlemmarna och det var de som talade i dag.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.